Varsågod, ett förslag till meny för nyårsaftonen!

1948
Foto: Pelle Nordlander.
Annons

Ännu ett år är snart till ända. Nyårsafton närmar sig. Ett tillfälle att ställa till med fest.

Men vad bjuder du dina gäster på?

Här kommer en meny som förhoppningsvis kan inspirera.

Börja gärna med ett glas champagne när alla anlänt. Eller gör en vitvinsdrink bestående av 2 msk Cherry Heering, 15 cl vitt vin och is.

Till det kan du servera olika sorters tilltugg. I stort sett kan du variera hur du vill.

Det ska dock bara vara aptitretare och inget som mättar.

Kryddstarka korvar, osttärningar, jordnötter, parmaskinka virad runt italienska grissini, laxbakelser…

Se detta som en förrätt.

Annons

Till huvudrätt passar det bra med skaldjur på nyår.

Köp hem kräftor och räkor och lägg upp dem snyggt. Du kan beräkna två till tre kräftor per person och cirka 200 gr räkor person.

Finns det rökta räkor föreslår vi att du väljer både sådana och traditionellt kokta. Rökta räkor smakar utmärkt med aioli och vitt bröd.

Recept på aioli finns lite varstans men den går också att köpa färdig i butik.

En annan god sås till skaldjur är romsås som du gör på gräddfil eller lätt créme fraiche. Beräkna till varje person 1 dl gräddfil eller créme fraiche, 50 gr löjrom, 1/4 dl finhackad rödlök, 1/2 msk finhackad gräslök, 1/2 pressad vitlöksklyfta och 1/4 krm nymald vitpeppar.

Blanda ihop ingredienserna och låt såsen sedan mogna någon timme innan den serveras.

Ostron är också ett delikat skaldjur och kan lyfta en middag.

Skaldjuren kan avnjutas i sällskap av ett gott vitt vin och framför allt tillsammans med utvalda ostar och bröd.

Sen toppar du huvudrätten med gratinerad hummer (se recept längst ned).

Med det här upplägget kan du sitta länge vid matbordet med dina gäster.

Till efterrätt rekommenderas choklad, kaffe och till detta antingen ett litet glad päronkonjak eller konjak. Det är enkelt men gott och lämpligt efter skaldjuren.

Vid tolvslaget kan det vara gott med snittar till det mousserande vinet eller champagnen.

Det är heller aldrig fel med vickning därefter.

Janssons frestelse till exempel. Sill, ost och snaps.

En riktigt god start på ett nytt år!

 

Gratinerad hummer

4 personer

2 kokta humrar

2 schalottenlökar

100 g färska champinjoner

2 tomater, skalade och urkärnade

1 msk smör

1 dl vitt vin

1 tsk dijonsenap

1 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde

1 msk konjak

1/2 tsk salt

1/2 krm cayennepeppar

2 msk finhackad persilja

1 dl nyriven parmesanost

 

Sätt ugnen på 275 grader. Klyv humrarna på längden. Ta ur köttet och skär det i grova bitar. Knäck klorna, skala och försök få ut köttet så helt som möjligt.

Finhacka schalottenlöken. Tärna champinjonerna och tomaterna fint.

Sätt en låg, vid kastrull på medelvärme och fräs löken och champinjonerna i smör så att de får lite färg. Slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt senap och vetemjöl och blanda väl. Slå i grädden och rör till en slät stuvning. Låt koka i 3-5 minuter.

Vänd ner tomaterna och hummerkött (utom köttet från fyra klor). Rör försiktigt och dra kastrullen från värmen. Hummern får inte koka, då blir den lätt seg.

Smaksätt med konjak, salt och cayennepeppar. Blanda ner persiljan.

Lägg de tomma hummerskalen i en ugnssäker form eller liten långpanna. Fördela stuvningen i skalen och placera en klo på varje hummerhalva. Strö över osten och gratinera högt upp i ugnen i 5 minuter.

Recept är hämtat från Bonniers kokbok.