Trygghet och värdighet viktigt när det är dags för det sista avskedet

2384
Lars Söderberg (t v) och Lars Perbo. Foto: Olof Wigren.
Annons

Döden är oundviklig. Men när den sker är det viktigt för de anhöriga att kunna känna trygghet och att avskedet ska bli värdigt.

– Det är ett par av våra ledstjärnor, säger Lars Perbo på Höga Kusten Begravningsbyrå.

Det var för cirka 20 år sedan som Bjästa Begravningsbyrå, som den då hette, köpte verksamheten i Ullånger.

– Kontoret är bemannat två dagar i veckan men vi tar emot kunder alla vardagar efter behov, säger ägaren Lars Söderberg.

Numera har byrån – med fyra anställda – också kontor i Gullänget och ett nära samarbete med bland annat Bjärtrå Begravningsbyrå.

Höga Kusten Begravningsbyrå sysslar med långt mer än bara det som rör begravningsakten.

– Det handlar om allt ifrån bouppteckningar, arvskiften och försäkringsinventering i samband med bouppteckningar, testamenten och rådgivning till att tillgodose enskilda önskemål och att ombesörja transporter. Vi transporterar både inom Sverige och utomlands, säger Lars Perbo.

Han och Lars Söderberg förklarar hur viktigt det är att skapa ett förtroende hos de anhöriga och att göra en känslosam och svår situation så problemfri som möjligt.

– De flesta som kommer hit har lyckligtvis liten eller ingen erfarenhet av sådant här och då är vi en garanti för att ingenting ska bli fel.

Annons

Lars Perbo ger också ett tips till alla som ska resa utomlands:

– Det är viktigt att man kollar upp sitt försäkringsskydd ifall man hamnar på sjukhus och om det går så illa att någon avlider. Många reseförsäkringar gäller bara cirka 45 dagar.

– Nu reser ungdomar och är utomlands i flera månader och skulle de inte har en giltig försäkring kan det bli väldigt dyrt väldigt att få hem kroppen.