Trädgårdsexperten Birgittas bästa råd för att planera en trädgård

964
Birgitta Groth. Foto: Privat.
Annons

Birgitta Groth fick gröna fingrar redan som barn, men hade bestämt sig för att ha en enkel och lättskött trädgård när hon köpte hus. Den planen sprack rejält.

– Efter några år hade jag både växthus, odlingar och omfattande planteringar, skrattar hon.

Sedan 2002 driver hon företaget Blad i norr och delar här med sig av tips och råd.

Det var på en bondgård som Birgitta lärde sig trädgårdens grunder.

– Bondgården var min mormors och där tillbringade jag alla skollov och sommarlov när jag var barn. Jag lärde mig successivt om blommor, buskar och träd och märkte så småningom  att jag gillade att hålla på med trädgårdsarbete.

– Men jag försökte som sagt att hålla det ifrån mig när jag blev vuxen. Jag kände nog att det kunde ta för mycket tid från annat, men slutligen kapitulerade jag och det har jag egentligen aldrig ångrat.

Blad i norr är ett företag som har trädgårdsdesign som huvudverksamhet. Birgitta bor och utgår från Luleå men har uppdrag i hela Norrbotten och även i Västerbotten.

– Jag anlitas av både företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Alla som vill ha inspiration, hjälp med att förändra sin trädgård eller skapa någonting helt nytt från grunden, säger Birgitta.

Annons

Det kan handla om till exempel nya, gröna miljöer för social samvaro, stenläggning, en ny altan eller en lekplats till små barn. Helt enkelt en ombonad trädgård som ökar trivseln och leder till ännu starkare kärlek till sitt eget hem.

– För företag och föreningar kan det också finnas en önskan om att ge ett bra intryck och en harmonisk miljö.

Skiss på en planerad trädgård. Foto: Birgitta Groth.

Birgitta säger att hon i sin egen trädgård främst drivs av att njuta av hur vackert det blir efter allt arbete som lagts ned i den.

– Och att få gå ut och hämta frukt och grönsaker i sin trädgård skänker en enorm tillfredsställelse. Egenodlad sparris är en njutning.

Likaså att hjälpa bin och andra pollinerare på våren, så att de har tillräckligt med växter och träd att vara i.

– Pollinerarna är livsviktiga och jag rekommenderar dem som har möjlighet att plantera tidiga vårlökar som krokus, scilla, pärlhyacint, tulpaner med flera. Sedan börjar buskar och träd att blomma och också perenner.

Våren är den tid då man kan se vad som saknas i sin trädgård, vad som behöver kompletteras av vårlök, perenner, buskar och träd.

–  Det är på våren som man kan bestämma sig vilket som ska bli nästa steg i trädgården och planera för det. Sedan kan man plantera från våren då tjälen går ur och till hösten innan det blir tjäle igen.

Planering är en ständig process i en trädgård.

– Det är också en del av tjusningen, säger Birgitta. Att fundera, flytta på och ändra. Göra nytt, tänka om. En trädgård blir ju aldrig klar.

Den som vill ha en skötselfri trädgård – jo, sådana önskemål förekommer – kan glömma det. Den blir aldrig helt skötselfri.

– Men man kan med fördel dela upp arbetet och jobba mer på hösten så att det inte blir för mycket på våren. Det måste finnas tid för att njuta också.

Det förändrade klimatet har gjort av gränserna för de olika växtzonerna flyttats norrut.

– Luleå har länge tillhört zon 6 men nu kan man även plantera sådant som trivs i zon 5 på de här breddgraderna. Jag tycker dock att man ska tänka på att klimatet kan vara lurigt och ändå utgå ifrån zon 6, för att det man planterat säkert ska överleva, säger Birgitta Groth.

Hon menar att man kan experimentera med det som är mer känsligt inne i sin trädgård men i alla fall välja träd och buskar för minst zon 6 runt sin tomt, som skydd mot vind och kyla.

– Man ska tänka ungefär som med ett hus. Man möblerar inte ett rum innan det har tak och väggar.

Och på tal om hus:

– Tänk alltid på avrinningen och andra större saker innan du t ex lägger sten runt huset. Är det möjligen dags att byta ut vatten- och avloppsledningarna? Det är inte roligt att gräva upp och göra om.

Den som vill ha hjälp med sin trädgård ska vara ute i god tid. Birgitta rekommenderar att ha minst ett halvårs framförhållning.

– Sen tar det minst två, tre år innan allt vuxit upp och det börjar vara ombonat. Ännu längre tid om man valt små plantor.

Ett annat råd är att inte slaviskt följa det rådande modet i trädgården.

– Ett trädgårdsmode idag är kanske omodernt om tre år. Utgå från det du själv tycker om, dina favoritfärger och den stil du föredrar.  Det är viktigast.

– Gillar du orange blommor och grannen inte gillar det, satsa på orange. Det är d i n trädgård, säger Birgitta Groth.

Om man vill byta färger ofta är det bra att satsa på stora krukor där man kan ha olika färgteman varje år.

– Sedan kan resten av trädgården mest bestå av träd och buskar.

FOTNOT: Detta reportage har även varit publicerat i Länsbladet i Norrbotten.