Tobias på Ulvö Hotell: ”Piffa upp surströmmingsfesten med fler tillbehör”

1300
Tobias Andersson, kökschef på Ulvö Hotell. Foto: Olof Wigren.
Annons

De flesta äter surströmming tillsammans med potatis, tomat, dill, lök och gräddfil.

Att äta den som en klämma, på tunnbröd, är ett annat vanligt sätt att njuta av delikatessen.

Men det finns fler sätt.

Tobias Andersson är köksmästare på Ulvö Hotell. Han menar att man kan piffa upp surströmmingsfesten med fler tillagade tillbehör.

– Syra löken, grilla eller torka tomaterna, gör en mandelpotatispuré med Västerbottensost. Det höjer upplevelsen en smula.

Dessutom anser Tobias att surströmmingen är en utmärkt men underskattad smaksättare.

– Surströmmingen har massor av umami i sig (den femte smak grundsmaken – vår anm.), precis som exempelvis Parmesanost. Den ger runda, stora, fylliga smaker. Det gör den spännande att laborera med.

– Ett enkelt men effektfullt sätt är att byta ut ansjovisen mot surströmming i Janssons Frestelse. Du kan också blanda i lite surströmming i en kantarellstuvning, säger Tobias.

Annons

Han tipsar även om hur du kan spara surströmmingen som blir kvar i burken efter att alla ätit sig mätta.

– Lägg filén eller fileérna i en syltburk, skruva på locket och sedan kan du ta fram den en vecka senare.