Surströmming och Västerbottensost – en enastående god kombination

1777
Ostmästare Thomas Rudin.
Annons

 

Thomas Rudin började som sommarjobbare på mejeriet i Burträsk 1983. 

18 år senare, 2001, tog han över jobbet som ostmästare för Västerbottensost och är en av få som känner till det ytterst hemliga receptet för den. 

Thomas ansvarar för att Västerbottensost håller sin höga kvalitet och behåller sin unika smak år efter år. När osten mognat i minst 14 månader bedömer Ostmästare Rudin osten tillsammans med en bedömningsgrupp. Västerbottensost bedöms på en skala från ett till nio, där man tittar på smak, doft, konsistens, textur och utseende. Det är enbart de ostar med höga poäng som får titulera sig som Västerbottensost. 

Men hur är det med ostmästarens relation till surströmming..?

– Jag gillar surströmming och är av den traditionella stammen som äter med tunnbröd, smör, lök, potatis och strömming. Och Västerbottensost så klart, som höjer upplevelsen ytterligare. Sedan har jag genom åren provat andra olika kombinationer som messmör, tomat, dill med mera men, jag faller ofta tillbaka till det klassiska.

Varför sponsrar ni Surströmmingsakademien? 

– Vi är stolta över vår svenska matkultur, där både surströmming och Västerbottensost är en del av vår tradition. Det är något speciellt med dessa stunder som vi vill förvalta för kommande generationer och Surströmmingsakademien gör ett fint arbete med att föra dessa traditioner vidare.

Annons

Är Västerbottensost® och surströmming en perfekt kombination?

– Ja absolut, det är en helt underbar kombination! Till största del beror det nog på karaktären hos Västerbottensost, där man får mjölksötman och beskan samt den nästan lite karamelliserande smaken att gifta sig med sältan från surströmmingen. Då får man en fantastisk smakkombination. 

Har ni deltagit i några tester i samband med surströmming?

– Nej, inte på det sättet. Däremot är vi ju många som provat olika fabrikat av surströmming i kombination med varierande tilltugg och i sådana sammanhang uttrycker ofta sällskapen sin kärlek för kombination av just Västerbottensost och surströmming.  Västerbottensost nämns ofta som en del för en riktigt lyckad surströmmingsfest, antingen skivad på surströmmingsklämman eller som vispat Västerbottensostsmör.

Vad tror du det är som gör att så många älskar att äta er ost till surströmming?

– Jag är övertygad om att det är smaklökarna som är avgörande här, har man en gång provat en surströmmingsklämma med Västerbottensost och känt den kombinationen, då är det svårt att vara utan. Dessutom tycker jag nog att ett kylskåp utan en burk surströmming inte är ett komplett kylskåp, oavsett tid på året. 

 

Vispat smör med Västerbottensost®

100 g riven Västerbottensost®
100 g smör
2 msk rapsolja
1 nypa flingsalt

Gör så här:

Tärna smöret och vispa det vitt och fluffigt. Blanda med Västerbottensost och rapsolja. Smaksätt med flingsalt.

Något annat gott till surströmmingen är Västerbottensostpaj så klart.

Västerbottensostpaj eller Västerbottenpaj Originalrecept finns på Västerbottensost hemsida. Du hittar receptet här:

Västerbottensostpaj® Originalrecept