Silversmeden Sigbritt i Salsåker är en av utställarna på Konstrundan i Nordingrå

2135
Sigbritt Mann, silversmed i Salsåker. Foto: Olof Wigren.
Annons

Sigbritt Mann och hennes man semestrade i Höga Kusten, sökte ett sommarhus med plats för silversmedja och kursverksamhet och fann det i Salsåker.

2011 flyttade de hit permanent och 18-20 maj är Sigbritt en av dem som ställer ut verk i Nordingrå Konstrunda.

Under vintern har Sigbritt i vanligt ordning skapat för fullt inför både konstrundan och sommarsäsongen, då hon har sin smedja öppet för besökare som hon haft varje sommar sedan 2002. Honhar till i år byggt ett nytt hus på gården för silversmedjan, utställningar, butik och kurser.

– Atmosfären blir förstås annorlunda än i vårt gamla hus men det ska förhoppningsvis bli lika trevligt ändå. Utsikten från det nya huset borde bli minst lika fin med tre höga fönster ut mot Ullångersfjärden, säger hon.

Gården i Salsåker kallas för Meanders efter en familj med det namnet som bodde här för länge sedan.

– Vi trodde att boningshuset var från 1880-talet men tydligen byggdes det redan före mitten av det århundradet. Vi trivs jättebra här och vi har också insett att det här är en by där folk har bra sammanhållning och det händer mycket kul. Bara här i grannskapet har vi tre familjer som flyttat in de sista åren.

Sigbritt har varit konstnär och konsthantverkare i hela sitt vuxna liv.

Som ung målade hon, skulpterade och jobbade med textilier. 1983 sökte hon till Nyckelviksskolan på Lidingö – ”jag sökte alla olika materialinriktningar” – och kom in på utbildningen för metallhantverk. Därifrån ledde det till att hon blev silversmed.

Annons

– 1986–1990 utbildade jag mig på Konstfack och fick en Master of Fine Arts, säger hon.

Silver som material fascinerar henne för att det är så otroligt användbart och vackert.

– Det är lika formbart som lera men så mycket starkare. Jag jobbar även i andra metaller ibland. Fast ädelmetaller har blivit så pass dyra att man får tänka till vad det är man ska göra.

– Det är roligast att göra stora saker men mest blir det smycken och mindre föremål. Det är också det som hon i första hand säljer i sin smedja.

Tyvärr, växer inte kunder som vill ha stora silver- och ädelmetallförmål på träd.

– Kyrkan är den största beställaren men de uppdragen är också sällsynta idag. Silversmeder som arbetar med ”korpus” och kan ta den typen av uppdrag är även de sällsynta, för den delen. Jag är glad att jag är en av dem.

2012 formgav och tillverkade Sigrid en nattvardsservis till Multrå kyrka utanför Sollefteå,
 2014 sex stycken altarljusstakar till Vibyggerå kyrka i Docksta och 2014 en stor dopfuntskål till Amhult kyrka i Torslanda utanför Göteborg.

– Till den turnerande utställningen Slöjdstories gjorde jag också två korpusföremål: en fågelskål och en båtformad ask.

– I år ska jag ställa ut mina alster i Vilhelmina och i Sundsvall, eventuellt också i Malmö.

I oktober, nästan varje år, arrangerar hon en kurs i silversmide på Sicilien. Övriga året, helg- och veckokurser, hemma i Salsåker.

– Innan vi kom hit bodde vi i Östersund där jag också jobbade som silversmed men jag råkade ut för ett par inbrott och då tappade jag lusten ett tag. Den kom tillbaka efter att vi flyttade hit. Nu har jag gott om inspiration igen, säger Sigbritt.

Nordingrå Konstrunda genomförs 18-20 maj och Sigbritt Mann är en av utställarna.