Samlingslokalen Vallencia är guld värd för folket på Junselevallen

1508
Rune Alfredsson och Örian Gradin framför Vallencia. Foto: Olof Wigren.
Annons

På 1940–talet hade natursköna Junselevallen 250 invånare. Nu är man nere på lite över 40.

– Och medelåldern är hög, säkert 55–60 år. Vi ska nog inte hoppas på någon babyboom, skrattar Örian Gradin och Rune Alfredsson som båda sitter i byalagets styrelse.

Men hjärtat i byn finns kvar. Samlingslokalen Vallencia.

Undervisningen i byns skola avslutades 1969. Byborna fick ändå fortsätta disponera skolbyggnaden för sammankomster och aktiviteter. 1973 började dock kommunen att fundera på försäljning av skollokalen.

Därför bildades Vallens byalag detta år, för att protestera mot försäljningsplanerna.

– Vi förlorade kampen men kunde i alla fall skapa Vallencia. Det är ett gammalt föreningshus sedan mitten av 1920-talet som byalaget renoverat, varmbonat och byggt ut och här har det varit många aktiviteter må du tro, säger Örian Gradin.

Han var med om att starta tillverkningen av den klassiska Polarvagnen på Vallen för över 50 år sedan.

– 1964 till –66 tillverkades husvagnarna här i byn men sen brann fabriken och så småningom flyttades all produktion till Dorotea.

Annons

Örian började som säljare men var VD för Polarvagnen mellan 1996 och 2001.

– Jag minns när det fanns två matvarubutiker, kiosk och café här. Nu får vi åka till Junsele om vi ska handla, säger Rune Alfredsson.

Och både han och Örian Gradin stöttar kampen för Sollefteå sjukhus och BB men konstaterar att för barnafödande i Junselevallen spelar det kanske inte så stor roll om man får åka till Sollefteå eller Örnsköldsvik.

– Det skiljer fyra mil men är långt vilket som. Det var annat när vi hade BB i Backe men det lades ju ned redan i slutet av 60-talet, säger Rune.

Nu har Telia monterat ned kopparledningarna i byn och Vallens byalag, van vid att få stå på barrikaderna, vill att man fixar fiberledningen som finns framdragen till byn, så att den kan nyttjas av de bybor som så önskar.

– Det går trögt men gett upp har vi väl inte gjort, säger Örian Gradin och öppnar dörren till Vallencia som är mycket välskött.

– Vi har fester här några gånger om året i byalagets regi, sedan hyrs den ut till föreningar, grupper och används vid middagar, dop, födelsedagar och annat, förklarar Rune Alfredsson.

Samlingslokalen är stor. På scenen har många kända artister stått genom åren – affischer från konserter med bland andra Ewert Ljusberg och Nick Borgen pryder en vägg ­– och i köket har tusentals måltider lagats och åtskilliga hundra liter kaffe.

Bilder på gamla idrottsprofiler och fotbollslag vittnar om en tid då det var mer liv och rörelse i byn. När det var gott om ungdomar.

– Vi får inte tillbaka det som det var förr men vi ska ta hand om det som finns. Vallencia har fortfarande stor betydelse för Junselevallen, säger Örian Gradin.

Rune Alfredsson nickar.

– Den dagen man stänger dörren här för sista gången är det nog slut. Men dit är det förhoppningsvis ett bra tag än. Och förresten, det finns ju faktiskt några barnfamiljer här. Om de stannar, då finns det hopp. Då kanske det kan vara i alla 20–30 personer som bor här om tio, femton år.