Saltören Kent i Kalix: ”Det är tamigtusan inte enkelt att både vara kreatör, fiskare och produktutvecklare”

161
Kent Karlsson. Foto: Guldhaven.
Annons

Kent Karlsson i Kalix har varit yrkesfiskare sedan 1992. 2014 fick företaget han startade namnet Guldhaven Pelagiska AB.

En av deras produkter är surströmmingen Oh Jäs!

– Det är tamigtusan inte enkelt att både vara kreatör, fiskare och produktutvecklare, säger Kent.

I fabriken i Kalix skapas en lång rad produkter från havet.

Det mesta är ett hantverk. Som att klämma ut rom från honlöjorna som blir till den berömda Kalixlöjrommen.

Men härifrån kommer också löjfiléer, aborre, strömmingsfiléer, vildlax, gädda och annat som fiskas i Bottenviken.

Och så då surströmmingen.

Oh Jäs!

Oh Jäs! Het som lava. Foto: Guldhaven.
Annons

Oh Jäs! finns både som hel strömming, filé och romströmming och burkens design är den mest spektakulära i branschen: den pryds av en bild på en lavasprutande vulkan.

– Det var en reklambyrå i Umeå som designade den, berättar Kent som alltså tycker att det kan bli lite väl mycket att ägna sig åt vid sidan av själva fisket.

– Vi deltar i ett projekt som går ut på att minska utsläppet av fosfor i havet och tar tillvara allt vi kan, även id och brax. Av det gör vi fiskburgare och annat till en yngre och ny målgrupp.

För den handlar det om att det ska vara så lättlagat och bekvämt som möjligt.

– Man får göra bullar eller biffar eller vad tusan som helst av fisken, bara det blir enkelt för konsumenten och inte innehåller några ben. Man får tänka nytt hela tiden.

En av Guldhavens trålare. Foto: Guldhaven.

Guldhaven har elva medarbetare där Teija Aho är vd och Kent Karlsson och Arnold Bodlund är ägare. Alla tre deltar aktivt i fisket från trålarna Vilma och Natalia.

– När det gäller vår surströmming har vi haft problem, medger Kent.

Guldhaven försökte i tre år på egen hand, utan att få till det.

– Dessförinnan gjordes vår surströmming på Hannells salteri i Skagshamn. Där blev den in i helvete bra.

Guldhaven har också varit leverantör till Hannells. Som mest har man fiskat 150 ton om året till dem.

– Sen byggde vi om anläggningen i Kalix för att kunna göra surströmmingen själv men det gick inte alls. Även fast vi använde samma mängd salt och strömming av samma kvalitet som Hannells.

Gåtan var frustrerande.

Tills sist kom Kent & Co på vad det var som felade.

– Vi hade en annan mängd kalk i vårt vatten jämfört med det i Ångermanland. När vi insåg det och ändrade receptet, lyckades vi till sist. Vi gjorde 25 tunnor i vår och alla blev bra.

Normalt ska Guldhaven producera cirka 4 000 tunnor surströmming.

– Vår försäljning saker mestadels här i Norrbotten men eftersom vi haft så stora bekymmer i flera år har vi inte vågat ta emot order, förrän vi varit säkra på att ha en produkt av hög kvalitet.

– Nu har vi det och då ska vi bygga upp en stark hemmamarknad.

2020 är målet att släppa 15 000 burkar av Oh Jäs! på marknaden.

Nätfiske intresserar även sjöfåglarna… Foto: Guldhaven.

Sälen är omdebatterad. Den är ett tufft hot mot fisket, anser många.

Kent Karlsson är inte av någon avvikande uppfattning.

– Sälens härjningar är ett jävla gissel, säger han, men inte i första hand för all fisk den äter. Nej, det värsta som jag ser det är att den skingrar fiskstimmen. När sälen jagar splittras stimmen och vi fiskare får inte mycket i näten.

– Det är samma problem med löjfisket.

– Jag anser att det saknas en rejäl rovdjurspolitik i Sverige. Det måste tas beslut om sälen och att minska beståndet, även för torsken i Östersjön. Men det där tycker många politiker är ett så obekvämt beslut att ta så det blundat för problemet. Det är skit, säger fiskare Karlsson i Kalix.

Han menar att det även är tråkigt att ungdomar inte ordnar surströmmingsskivor som när han var ung.

– Jag vet fan inte varför, för det är ju så enkelt och blir så festligt. Det kanske har med ungdomarnas oförmåga att planera att göra. De funderar på vad de ska äta på kvällen samma dag och då kan det vara så enkelt att surströmming inte finns att få tag på. Jag vet inte, men något fel är det.

– Eller så är de känsliga för de förbannande flugorna som kommer när en surströmmingsburk öppnas.

FOTNOT: Detta reportage har även varit publicerat i Surströmmingsakademiens tidning Suringen nummer 2/2019. Läs den i sin helhet på:

https://issuu.com/home/published/63499_suringen_nr2-2019_ny