Så här gör du för att granen inte ska barra redan innan Kalle Anka

1128
En julgran med massa kulor, ljus och godis. Foto: Fotoakuten.
Annons

Få saker är så intimt förknippad med jul som julgranen. Den som många stjäl, andra köper och somliga väljer att byta ut mot en i plast.

För dig som vill ha en riktig gran, och inte vill att den ska barra redan innan Kalle Anka & hans vänner dansar in julen, ska du läsa det här.

Bland det viktigaste för en gran som ska tjänstgöra som julgran är att den ska vara tät och ha växt långsamt, som den gör här i Sverige. Den ska inte chockas av att komma in från kylan direkt i värmen och dessutom få gott om vatten.

Särskilt viktigt är det att den får rikligt med vatten under de första dygnen. I annat fall kan de börja barra ganska omgående.

Är granen stelfrusen bör den tinas upp långsamt under minst ett par dygn i ett svalt rum med rotändan i vatten.

Forskare på bland annat Umeå universitet gör gällande att whisky kan få en gran att stå ända fram till maj (!) utan att den börjar barra. Och helst ska det vara maltwhisky som hälls i vattnet.

Men inga stora mängder. Ett par, tre centiliter kan räcka.

Så, prova den här julen med att skåla i skotsk nationaldryck med din gran. Det kan göra den grann länge.

Annons

Traditionen med julgran är gammal.

Den kommer ifrån Tyskland där den infördes på 1400-talet och kom till Sverige cirka 300 år senare. Då var den först enbart förekommande på gods och större gårdar. Riktigt etablerad blev den först i början av 1900-talet.

Levande ljus, äpplen, frukt och godis hängde i de första granarna men efterhand började det bli mer vanligt att tillverka annat slags julpynt och numera är utbudet enormt stort som bekant.

Av de miljontals granar som säljs är den allra vanligaste rödgranen, följd av kungsgranen. Den första tyska julgrannen var ädelgranen tanne. Därav titeln och låten O Tannenbaum.

Svenska folket köper mestadels sina granar men minst var femte är stulen.

Plastgranar är också vanligt förekommande sedan de började lanserar för cirka 40 år sedan. Både allergiker och sådana som inte tycker om granlukt eller barr väljer plastgran.

Plastgranen har också den fördelen att den inte innehåller djur som lever i de riktiga granarna. En gran kan ha cirka 10 000 individer av småkryp, fast de flesta är harmlösa. Några av de arter du kan hitta i din gran är skalbaggar, kvalster, spindlar och hoppstjärtar.

Ofta dör granens djur när de kommer in i värmen, andra är aktiva på nätterna och söker sig ut i rummet innan de ger sig iväg tillbaka till granen på morgonen igen.

Christer Erséus, professor vid Zoologiska institutionen vid Göteborgs universitet, har sagt i en intervju med P4 Extra att djur som följer med granen in inte är något att vara orolig för.

– De gör ingen skada alls. Då är det mycket värre med löss och de kvalster som vi har omkring oss ändå i vår miljö.

 

Grundtips för att få en fin julgran

  • Ställ inte in en iskall gran direkt i vardagsrummet om du kan undvika det. Låt den stå i garage eller liknande någon dag innan den tas in. Snabba temperaturskillnader chockar den nämligen.
  • Julgransfoten ska vara stor och rymlig.
  • Innan du placerar granen i julgransfoten, såga upp en ny snittyta. Och gör några skåror i snittytan.
  • Granen ska ha vatten direkt när den sågats till. Rikligt med vatten.
  • En gran ska aldrig stå nära ett element.