Robert Lindberg – flygplatschefen som har musiken som en ventil

1011
Robert Lindberg. Foto: Pressfoto.
Annons

Han är vd för Skellefteå Airport och Skellefteå Industrihus, har varit ledamot i flera styrelser, driver ett eget bolag, utbildar chefer och ledare och föreläser. Dessutom är han med i musikgrupperna Context och 0914.

– Ibland blir det för mycket, men musiken är min ventil, säger Robert Lindberg.

Robert Lindberg har inte bara en imponerande arbetskapacitet utan även förmågan att förflytta sig mellan olika stolar och sammanhang på ett fascinerande smidigt sätt.

Men en person med den arbetsbördan och de uppdragen balanserar förstås då och nu på tröskeln till det som allmänt kallas utbrändhet eller utmattning.

Och ett par gånger har han även gått över den.

– Jag har aldrig jobbat färre än 50 timmar i veckan, inte sedan jag började på Konsum i Burträsk för en evighet sedan.

– Men jag har tänjt på mina gränser för hårt ibland. Visst är det så. Och de har varit nyttiga erfarenheter för mig, även om de kostade på.

– Idag är jag mer vaksam för kroppens signaler. Det kan säkert gå överstyr igen, men jag försöker att påminna mig själv om hur det var när det var som sämst och jag vill inte hamna där igen…

Annons

Skellefteå Airport är en av de flygplatser i Sverige och hela Europa som haft den bästa utvecklingen de senaste åren.

– Vi ligger på topp 10 i Europa i det hänseendet bland nästan 4 000 flygplatser. Det har vi jobbat hårt för och med en tydlig och framgångsrik strategi, som bland annat handlat om många resdagar och personliga möten med flygbolag och beslutsfattare.

– Det är enormt tillfredsställande att ha framgång med en plan man följt till punkt och pricka.

Fler resenärer, fler avgångar, fler destinationer och en stadigt förbättrad ekonomi – även om siffrorna fortfarande är röda.

– När Skellefteå Airport gick över från statlig drift till kommunalägd den 1 april 2010 – samma år jag blev vd och flygplatschef, efter att tidigare enbart varit flygplatschef – hade vi 200 000 resenärer om året och två olika flygbolag som trafikerade rutterna Skellefteå–Stockholm och Skellefteå–Turkiet.

– I år kommer vi att ha över 460 000 resenärer, nio bolag och elva resmål varav tio utländska. De är en dramatisk förbättring, konstaterar Robert.

Ny destination för 2018 är grekiska Zakynthos.

– Vi har även inkommande charter från Holland, vilket är unikt. Ingen annan svensk destination har det. Det är ett holländskt bolag som flyger folk till Swedish Lappland och tillsammans med Visit Skellefteå skapat spännande besökspaket med upplevelser.

– Det kommer i år 14 flyg från Holland och potentialen är stor.

Och ändå: verksamheteten går med förlust.

– Det kan tyckas märkligt men det är ganska logiskt. Vi har samma krav på säkerhet för både plan och passagerare, på belysning och räddningstjänst som de stora flygplatserna, trots att vi har betydligt mindre trafik. Det innebär kostnader som inte kan påverkas.

– Bara en handfull av landets cirka 40 flygplatser går med vinst. Vår ambition är att tillhöra dem inom några år, säger Robert.

Det finns ett dokument – Masterplan 2035 – som visar hur flygplatsen steg för steg ska utvecklas, öka sin kapacitet och bidra till Skellefteå kommuns mål att ha 80 000 invånare år 2030.

Redan nu har man satt in fler flygbussar, och installerat automatiska passagerarsystem vid säkerhetskontroll och boardingen.

Under sommaren 2019 byggs landningsbanan ut med 420 meter.

Sedan är planerna att bygga ut terminalen både på längden och höjden.

– Förhoppningen är att vi även ska få skellefteåborna att flyga mer än de gör idag. Vi ligger en bra bit efter till exempel Umeå och Luleå i antalet resor och år per capita och där ska vi förbättra oss, säger Robert.

Han förklarar att betydelsen av en egen flygplats är mycket stor för Skellefteå.

– Utan den skulle vi inte locka till oss så många nya etableringar och lokala företag skulle heller inte kunna eller våga satsa och utvecklas som de gör. Det har vi svart på vitt. Det har gjorts undersökningar där resultaten är entydiga.

– Så länge tågkommunikationerna är så begränsade, är flyget ofantligt viktigt för Skellefteås framtid.

Roberts egen roll ser han som lagledarens och försäljarens.

– Vi har 55 årsanställda på den här arbetsplatsen och jag leder ett lag med duktiga medarbetare, där mina viktigaste uppgifter förutom det kretsar kring aktiv försäljning och kundvård.

Skapa nya relationer, träffa massor av människor, vårda relationer och marknadsföra både flygplatsen och Skellefteå för att öka intresset för dem.

– Det är ibland slitsamt men fördelarna överväger klart.

De andra uppdragen och hans egna bolag hanterar Robert med samma entusiasm som vd–rollen på flygplatsen.

– För att klara det här krävs det att jag har kompetenta och drivna medarbetare omkring mig och det är precis vad jag har.

– Jag är i första hand en visionär och får saker och ting att hända, men jag är hela tiden beroende av folk som är mer strukturerad än mig och kan hjälpa till att forma mina idéer till genomförbara. Jag är mycket tacksam för att jag har de med sådana egenskaper och kompetenser nära mig.

Så var det detta med musiken.

Robert, som spelat gitarr sedan barnsben, är medlem i tre band. Dels Context som består av sex musiker från Burträsk som främst spelar i kyrkor, dels 0914 som ägnar sig åt folkmusik på ett livfullt sätt och med mycket improvisationer.

– Sedan har jag och Jörgen Svedberg en grupp som ger konserter med egenskriven folkmusik där musiken kompletteras av mustiga anekdoter.

Det är musiken som ger den rätta balansen mellan det som är krävande och det som ger. Den och familjen.

– Min sambo och mina två barn är de bästa i mitt liv. Sedan är musiken en ventil som får mig att glömma och koppla bort allting annat.

– Musiken är inte ett jobb utan en hobby. Vi repar en gång varannan vecka, sedan gör vi spelningar mellan varven. Det är ett bra upplägg för mig.

I Burträsk är han född och uppvuxen och i Burträsk bor han än.

– Vi trivs så förbannat bra här. Miljön, naturen, lugnet. De har en välgörande effekt på mig.

Musiken och hans rötter djupt i burträskmyllan har i hög utsträckning format honom till den han är.

– Av musiken som jag valde som fritt valt arbete i skolan, lärde jag mig att stå på scen och prata inför folk. Det har jag haft otroligt stor nytta av.

– Jag är trygg som människa. Lättplacerad. Jag finner mig i de flesta situationer och kan föra mig på fina middagar likaväl som jag sitter med polarna hemma på altanen.

– Att jag är jordnära, att jag har det med mig sedan barndomen, är ett gott stöd i livet, säger Robert Lindberg.