Rino Westberg är Ådalens biografkung och en tvättäkta cineast

1426
Rino Westberg i stora salongen på Royal Bio i Kramfors. Foto: Olof Wigren.
Annons

Rino Westberg i Sollefteå är mannen som håller liv i biograferna i Ådalen och gör därmed en viktig insats för filmkulturen.

Själv tröttnar han aldrig på att se filmer på vita duken. Han är en gedigen cineast.

– Ibland går jag på bio även när jag är ledig, ler han.

Det är någonting märkvärdigt tidlöst över att gå på bio.

Det är att det är som det var förr, som när allt en gång började. Köpa biljett, sätta sig i salongen, kanske äta godis eller popcorn och sedan förlora sig i det cineastiska universumet.

– Visst, det är digitaliserat numera men allt annat är i stort sett  är oförändrat, säger Rino Westberg och demonstrerar den nya funktionen för att dra undan ridån på salong 1 på Royal Bio i Kramfors, samtidigt som det ringer i en klocka.

Klassiskt.

Det är som i den italienska klassikern Cinema Paradiso, som för övrigt är en av biografägare Westbergs personliga favoriter.

Annons

– En av världens bästa filmer genom tiderna, säger han.

Salong 2 har i Kramfors har fått golvbelysning. Foto: Olof Wigren.

Det var när Rino muckat från ”lumpen” som han började som biografmaskinist på Saga i Sollefteå.

– Jag var ende sökande till tjänsten och hade så smått börjat ångra mig när ägaren ringde och sa, ”Du får jobbet!”. Då var det bara att ta det, skrattar han.

Något han aldrig har ångrat för frånsett några år har han sysslat med bio sedan dess och har med tiden räddat de biografer som finns kvar i Sollefteå och Kramfors.

– Jag tog över Saga i Sollefteå 2008 och har arrenderat Royal i Kramfors sedan 2010. Om jag inte gjort det kunde båda två ha varit nedlagda nu.

Den gamla projektorn i Kramfors som togs ur bruk när den digitala anläggningen köptes in. Foto: Olof Wigren.

Han ansvarar för filmprogrammen själv, har uppgraderat utrustningen och inredningen och härnäst väntar han på att fastighetsägaren Krambo ska skapa en bättre entré och lite förändringar på Royal i Kramfors.

– Det behöver bli tydligare att det finns en bio i samma ingång som biblioteket, förklarar han och berättar att bioåret 2018 var rätt kasst – ”vi saknade en riktigt bred, attraktiv, svensk toppfilm” – men att han har stora förväntningar på 2019.

– På juldagen, som av tradition är en populär dag för stora premiärer, kommer Frost 2 och den är omöjligt att misslyckas med.

– Veckan före, den 18 december, är det premiär på Star Wars 9 som också är en självskriven succé.

Att filmerna sedan några år tillbaka distribueras digitalt och inte fysiskt har inneburit ett lyft.

– Nu kan jag ta hem vad jag vill, visa det när jag vill och skapa ett program som är anpassat för publiken.

– Jag kan visa smala filmer en eller ett par gånger och hetare titlar oftare, utan att vara beroende av att postgången fungerar.

Cinema Paradiso är som sagt en av de filmer som Rino Westberg rankar allra högst.

– Men sett till stor bioupplevelse håller jag Avatar som nummer ett. Jag har sett den i alla format men att uppleva den i 3D på Rigoletto 1 i Stockholm var enormt häftigt.

– Hittills är det ingenting som överträffat det, säger han.

FOTNOT: Detta reportage har även varit publicerat i tidningen NORDSVERIGE.