Resele lider av växtvärk – det saknas lediga hus

745
Erica Carlerby trivs i Resele och jobbar för utveckling. Foto: Olof Wigren.
Annons

Resele i Sollefteå kommun har prisats för sitt sätt att arbeta med inflyttning.

Intresset för att bosätta sig vid bygden längs Ångermanälven är fortsatt starkt. Men det finns ett stort problem:

– Det saknas lediga hus, säger Erica Carlerby i Resele byalag.

Så vad göra?

– Ja, vi pratar bland annat med dem som har fastigheter som står tomma om de inte skulle kunna tänkas sälja dem. Ju fler vi blir i bygden, desto större chans till bibehållen service. Särskilt om det flyttar in fler barnfamiljer.

Att pendla till jobb inne i stan är inget som avskräcker, när man får hög livskvalitet där man bor.

– Jag pendlar själv till jobbet som personlig assistent inne i Sollefteå och det tara bara 25–30 minuter enkel resa.

Vårstädning på Selsjö badplats i maj i år. Foto: Erica Carlerby.

Erica bodde tidigare i stan och även en period i Sundsvall men föll direkt för Resele. Hon och sambon Rickard ser sin framtid här och när hon fick frågan om hon ville engagera sig i byalaget sa hon ja direkt.

Annons

– Det var självklart för mig. Jag vill ju bidra till att Resele utvecklas och på det sättet lär jag mig också om bygden och lär känna människorna här. Det är både intressant och lärorikt.

Hon är numera kassör i byalaget som jobbar i fler olika projekt:

* Inflyttning

* Besöksnäring

* Resele Framtidsbygd 2020

I det sistnämnda är målen tydligt satta:

– Att öka befolkningen för att få större andel barn till förskolan och skolan, ökad mångfald, mera företagande och fler invånare som kan använda sig av den lokala servicen. Att utveckla den lokala samhällsservicen, inte avveckla! Och att fylla tomma hus med liv. En levande landsbygd mår alla bra av.

Byalaget är långt ifrån ensamt om att jobba för det.

– Vi är ett tiotal föreningar i Resele med omnejd som samarbetar på olika sätt.

Dessutom drivs bensinmacken av en ekonomisk förening.

– Resele är avlångt och sträcker sig längs båda sidorna av älven. Vi bor cirka 540 personer i bygden nu och på förskolan har nästan fördubblat antalet barn på några år så det är ju tydligt att vi som är unga trivs här.

En ny lekplats är byggd vid Hövenbadet där det också planeras för ett utegym. Det finns även ett gemensamt turistprojekt för Resele och Näsåker som man har förväntningar på.

– A och O just nu är dock att jobba för fler kan köpa hus eller gårdar i Resele. Trots allt är det ju en utmaning som kommer ur något positivt, nämligen en ökande attraktionskraft för vår bygd, säger Erica Carlerby.

 

Snabbfrågor till Erica Carlerby:

Vad är det bästa med Resele?

– Den är en väl fungerande by med all vardagsservice och trevliga byinvånare och med närhet till stan. Och så klart, att det är otroligt vackert.

Nämn tre ord som kännetecknar bygden.

– Vacker, sammanhållen, driftig.

Hur ser föreningslivet ut i bygden om fem år?

– Min förhoppning är att vi är mer sammansvetsade och har ett aktivt samarbete med byarna runt om. Att vi tillsammans kan göra landsbygden starkare och mer inflytelserik. Och att det finns ett mer aktivt friluftsliv som kan locka unga, barn och vuxna.

– Jag skulle också önska att vi kunde få en fungerande kollektivtrafik så att alla pendlare i byarna kan ta sig till jobbet på ett mer hållbart sätt, ekonomiskt och miljömässigt.