PRESSMEDDELANDE: 90–årige Folke Bohman släpper bok med minnen och berättelser från Ullångersbygden

1662
Folke Bohman. Foto: Nils-Gunnar Nilsson.
Annons

Folke Bohman, nybliven 90–åring från Ullånger, har i en stor del av sitt liv forskat och skrivit om människor, byggnader och händelser i sin egen hembygd.

Nu släpper han en egen bok som lanseras på nationaldagen den 6 juni.

En rejäl pjäs på 224 sidor i formatet liggande A4.

– Det är fantastiskt roligt att det här blir verklighet, säger Folke.

– Jag har tidigare fått artiklar publicerade i bland annat lokalpressen och Kvällsstunden och jag har även gjort små häften. Men att det nu blir en riktig bok av ett urval av allt mitt material, det hade jag aldrig räknat med.

Idén till en bok kom från journalisten Olof Wigren på Svanö och han och kollegan Nils–Gunnar Nilsson från Ullånger är redaktörer för den.

– Nils–Gunnar har gjort ett enormt jobb i det här projektet och gemensamt för oss båda är glädjen att ha fått bidra till att den här lokala kulturskatten når ut till fler och bevaras för kommande generationer, säger Olof.

Hundratals textdokument, tusentals bilder, oräkneliga timmar av research, forskande och intervjuer med människor. Allt grundat i ett genuint intresse för Ullångersbygdens historia, människorna som levt och lever här,  idrott, byggnader, företag och allt annat som har en berättelse i sig.

Annons

Folke Bohman har ägnat en stor del av sitt vuxna liv åt att skildra sin hembygd.

– Det är många som både uppskattar Folkes arbete med det här och honom själv som en varm person. Många lokala företag och föreningar, och även privatpersoner, har ställt upp med ekonomiskt stöd och sett till att finansiera boken.

– Den är verkligen hela Ullångers angelägenhet, säger Nils–Gunnar Nilsson.

Något som ytterligare höjer läsvärdet i boken är Folkes personliga minnen och dikter.

Folke Bohman är Ullångers enträgne historiker och en verklig hedersman.

– Det har varit ett sant nöje att göra den här boken tillsammans med Folke, intygar redaktörerna.

Boken ”Minnen, människor och miljöer från Ullångersbygden” är formgiven och tryckt av Ågrenshuset i Bjästa och tryckt i 500 exemplar.

Releasen sker i form av ett musikkafé med boksläpp på Centrumhuset i Ullånger den 6 juni kl 18.00, där Pär–Åke Stockberg och Klas Norberg uppträder och Folke Bohman självklart finns på plats för att intervjuas och signera sin bok.