Premiär för Kramfors Pride under Kramforsfestivalen till sommaren

2776
Ida Steen (t v) och Maria Viklund är två av initiativtagarna till Kramfors Pride. Foto: Olof Wigren.
Annons

Sollefteå hade sin första i fjol. I sommar är det Kramfors tur att genomföra en egen Pride–parad.

– Idén har funnits länge hos mig och det är underbart att den nu förverkligas, säger Maria Viklund.

Ansvarig för Kramfors Pride är Ida Steen.

Det är i samband med Kramforskarnevalen den 12–13 juli som Kramfors Pride också anordnas.

– Vi pratade med karnevalsarrangören Mattias Lilja som snabbt sa ja till att samverka kring det här. Vi kommer att gå med i karnevalståget och förhoppningsvis också få lite tid på scenen, säger Ida Steen.

För henne är det inte första gången som hon är med och drar i trådarna för någonting som syftar till att lyfta fram HBTQ–frågor och slå ett slag för allas lika värde. När hon gick på Gudmundråskolan för två år sedan, ordnade hon en pride–manifestation där.

– Jag är stolt över att ha fått förtroendet att leda arbetet med Kramfors Pride och glad över att vi kan göra mer för de frågor som är så viktiga för så många, säger Ida.

Ådalsskolan, där Ida går, är HBT–certifierad sedan några år tillbaka och miljön för alla som omfattas av HBTQ–begreppet har blivit bättre i Kramfors, menar både Ida Steen och Maria Viklund.

Annons

– Men det är angeläget att vi gör en egen Pride för att fler ska bli uppmärksammade på vad det här handlar om och att vi ska få en ökad respekt och förståelse för HBTQ, säger Maria.

Ett annat mål med Kramfors Pride är att åstadkomma ett starkare samarbete med RFSL Västernorrland och kanske skapa en egen community i Kramfors kommun.

– Allting är väldigt positivt och spännande och vi är mycket tacksamma för att Mattias Lilja och Kramforskarnevalen vill samarbeta med oss, säger Ida Steen som välkomnar kontakter med företag, föreningar och privatpersoner som vill gå i Pride–tåget eller sponsra Kramfors Pride på något sätt.

– Vi gör ju det här helt ideellt och allt stöd vi kan få är välkommet.

FOTNOT: HBTQ är en på svenska verdetagen akronym för homosexuella, bisexuella, trans– och queer–personer.

FOTNOT II: Detta reportage har även publicerats i tidningen NORDSVERIGE.