På Tynderö har den lokala surströmmingen sin egen Oscarsgala

2061
Oskars surströmming. Sveriges mest sålda. Foto: Olof Wigren.
Annons

Surströmmingen är en norrländsk specialitet och delikatess. Ulvön i Örnsköldsviks skärgård anses som surströmmingens Mekka och i Ångermanland överlag har den mycket gamla anor.

Traditionen av fermenterad strömming är dock stark även i Medelpad och Tynderö Hembygdsförening värnar om surströmmingen som kulturarv genom att varje år arrangera en egen Oscarsgala.

Oscarsgalan är ju filmvärldens finaste tillställning, tänker du.

Må så vara.

Men på Tynderö står surströmmingen betydligt högre i rang än påkostade Hollywoodproduktioner.

Oskars på orten har tillverkat surströmming i flera decennier och är landets största producent av varan.

– Vi är enormt stolta över den och månar om att bevara Oskars status och att föra kunskapen om surströmmingen vidare till kommande generationer, säger Sten Ekström, ordförande i Tynderö Hembygdsförening.

Sten Ekström. Foto: Privat.

Oscarsgalan arrangeras på hembygdsgården varje år sedan 2005 i samband med den officiella surströmmingspremiären, som alltid infaller tredje torsdagen i augusti. Då utses även Årets Fena på Tynderö. En titel som tillfaller någon som gjort särskilt viktiga insatser för hembygden.

Annons

– Som flest har vi varit cirka 220 personer längs långborden. Det året kom Sundsvalls Tidning hit och gjorde reportage och då var det också en amerikansk familj här på besök. Grabben i familjen skulle få en dollar om han åt en surströmming och det gjorde han, säger Sten Ekström som tillägger att den normala deltagarsiffran för Oscarsgalan är runt 100 personer.

– Men jag och många andra på Tynderö äter surströmming året om. Det finns alltid ett antal burkar i kylen och själv har jag till och med byggt en egen surströmmingsveranda på huset där vi kan äta och njuta under högtidliga former. För surströmming, säger Sten, det är det samma som fest.

Han fortsätter:

– Surströmming är också en så himla lättlagad rätt. Koka potatis, öppna burken och duka fram tillbehör som hackad lök, gräddfil, skivade tomater och ost. Sedan är man hemma.

Tunnbrödsbak i hembygdsföreningens bagarstuga. Foto: Privat.

Hembakt tunnbröd passar perfekt till surströmming och många bakar sitt eget tunnbröd i hembygdsföreningens bagarstuga.

Och vilken surströmming som äts på Oscarsgalan finns det ingen tvekan om:

– Här på Tynderö äter vi enbart Oskars surströmming, som också sponsrar vår Oscarsgala. Att äta annat än ortens egen surströmming betecknas mer eller mindre som ett helgerån, skrattar Sten Ekström.

Oscarsgalan på Tynderö 2018. Foto: Privat.

FOTNOT: Tynderö har cirka 700 invånare och består av en halvö och en ö (Åstön). Sommartid ökar befolkningen till drygt 1 700 då alla med fritidshus flyttar in.

Åstön. Foto: Olof Wigren.