Nylands Trä – från tre till 30 anställda på 20 år

2338
Kenneth Flodin (t v) och Mattias Norlén. Foto: Olof Wigren.
Annons

Trä– och tryckimpregnering och tre bygghandelsbutiker i olika delar av kommunen.

Nylands Trä är ett företag med cirka 30 anställda som ökat omsättningen för varje år. Men vid millennieskiftet hade det bara tre anställda och en blygsam verksamhet.

– Vi har gjort en framgångsrik resa tack vare hårt arbete, engagerade medarbetare och kloka beslut, säger vd:n Mattias Norlén.

Ulf Norlén, pappa till Mattias, köpte Nylands Trä– och Tryckimpregnering 1994.

Då hade det funnits i fem år.

– Jag började på firman samtidigt som pappa förvärvade det, säger Mattias.

Några år senare, 1998, anställdes Kenneth Flodin.

Det är Mattias och Kennet som driver företaget numera. Det är en stabil verksamhet och på samma område i Nyland där trä– och tryckimpregneringen finns har Nylands Trä en bygghandel. Det finns även en i Kramfors och för några år sedan övertog Nylands Trä klassiska Docksta Järn.

Annons

– Med tre enheter knutna till bygghandelskedjan Woody har vi samordnat vårt lager och satsat på transportbilar som kör material både till butikerna och våra kunder, säger Kenneth.

Och kunderna kommer både från den egna kommunen, Sollefteå, Härnösand och Örnsköldsvik.

– Sedan vi köpte Docksta Järn kör vi material till kunder norr om Skuleskogen flera gånger i veckan, bland annat till Bjästa, Köpmanholmen och Ulvön, säger Mattias.

Tryckimpregnerat trä har tillverkats i Nyland sedan 1989. Foto: Olof Wigren.

Företaget har vuxit stadigt under 20 år.

Några få anställda har blivit 30 och omsättningskurvan pekar hela tiden uppåt.

– Det handlar inte om några hemligheter, säger Mattias. Vi har bara byggt upp ett gott förtroende hos våra kunder, är måna om att hålla en hög servicenivå, är tillgängliga och levererar snabbt.

– Genom att ha Woodys sortiment och låga inköpspriser är vi också mycket konkurrenskraftiga, både mot proffs och privatpersoner, tillägger Kenneth.

Trots att Kramfors är en synnerligen bygg– och järnhandelstät kommun, och trots att stora kedjor etablerat sig med enheter både i och strax utanför kommunen, har Nylands Trä fortsatt att växa.

– Mycket kan vi tacka våra duktiga medarbetare för, som löser problem åt kunderna på ett sätt som uppsattas. Sedan har vi väl varit bra på att fattat kloka beslut i rätt tid, menar Mattias.

Som att ansluta sig till Woody 2007 och att köpa Docksta Järn.

När det sistnämnda skedde, informerade Mattias och Kennet Petterssons Järn i Ullånger först.

– Vi ville förklara att vi inte hade någon avsikt att konkurrera med dem utan såg bara till att servicen i Docksta och norrut var viktig att behålla. Vi ser oss mer som kolleger än konkurrenter till andra företag inom samma bransch, säger Mattias.

Kenneth och Mattias framför byggshopen i Nyland. Foto: Olof Wigren.

FOTNOT: Detta reportage har även varit publicerat i tidningen Nordsverige.