Nybildad FN–förening i Kramfors vill bidra till ökat engagemang för FN:s arbete

2837
Osman Saidabdala, ordförande i Kramfors FN–förening. Foto: Olof Wigren.
Annons

Kramfors har varit utan FN–förening i minst fem år, men nu är en ny bildad.

Ordförande är Osman Saidabdala och kommande vecka har föreningen två aktiviteter.

Dels på FN–dagen den 24 oktober och dels lördagen den 27 oktober på torget i Kramfors.

– Vi har skickat ut brev till alla medlemmar i den gamla föreningen och hoppas att de vill vara med även i den nybildade föreningen. Sedan hälsar vi förstås även alla andra välkomna till oss, säger Osman.

Kramfors FN–förening är ett lokalt organ för Svenska FN–förbundet, vars biträdande generalsekreterare Jan Petersson föreläser i ABF–lokalen intill Kramfors Teater kommande onsdag i samband med FN–dagen.

– Då håller vi även ett extra årsmöte. På lördagen samma vecka har vi aktiviteter på torget för både barn och vuxna, berättar Osman som förklarar att FN–föreningen är partipolitiskt obunden.

– Vår ambition är främst att informera och kommunicera om FN:s arbete och även att uppmärksamma det pågående arbetet med Agenda 2030.

Det syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

Annons

– Det känns viktigt att bidra till att öka kunskaperna om FN:s arbete och att skapa ett större, lokalt engagemang för det, säger Osman Saidabdala.

Här är alla styrelsemedlemmar i Kramfors nybildade FN–förening: Osman Saidabdala, Catherine Diongu, Kristin Sundqvist, Anette Agrell, Refat Amer, Semerab Bismoy och Felicia Sandin (ungdomsansvarig).

Fakta om FN–förbundet

FN–förbundet är en ideell organisation och en svensk folkrörelse som arbetar med att föra samman individer och organisationer i ett gemensamt arbete för en bättre värld och för ett starkare och bättre Förenta Nationerna. Den har tusentals medlemmar som är organiserade i lokalföreningar och distrikt. Den är dessutom en paraplyorganisation för ett 80-tal riksorganisationer som är anslutna till FN–förbundet som ett stöd för FN-tanken. Genom FN–förbundets skolverksamhet finns ett 30-tal FN-skolor runt om i landet.

FN–förbundet skapar en bättre värld genom att varje dag arbeta för fred, utveckling och mänskliga rättigheter. Arbetet sker både lokalt i Sverige och globalt på olika platser runt om i världen. Organisationen driver projekt inom flickors rättigheter genom projektet Flicka, ökar kunskap och minskar hunger genom projektet Skolmat, röjer minor och sprider kunskap om dess effekter genom projektet Minor, och bedriver katastrofinsamling till Syrien. All insamling går via Svenska FN-förbundets 90-konto, PG 90 05 63-8, och granskas av Svensk Insamlingskontroll.