Nu öppnar Whiskykällaren på Kramfors Stadshotell

5811
Foto: Olof Wigren.
Annons

2014 påbörjade Micael Gabrielsson förvandlingen av Stadshotellet i Kramfors. Från att ha varit en tragisk syn är den nu ett hus med dygnet runt–öppet gym och en renoverad hotellanläggning med 23 rum – 37 bäddar –, konferenslokal och en relaxavdelning med bastu och spa-bad.

Inom en snar framtid kan det bli klart med arrendator av restaurangdelen. Och redan inom några veckor öppnar Whiskykällaren.

Hotellverksamheten har god beläggning och gymmet är välbesökt.

Nu trappar Micael upp.

Eller, rättare sagt, öppnar portarna en trappa ned.

För det är i källaren som det nya och spännande finns.

Whiskykällaren.

– Det här är en dröm som går i uppfyllelse och hur många timmar jag lagt på att få de här lokalerna i ordning och fixat all inredning, vågar jag inte tänka på. Inte heller på alla ton av grus och betong och annat som jag tillsammans med vänner fraktat bortför att skapa de ytor där de olika rummen finns idag, säger han.

Annons
Micael Gabrielsson. Foto: Olof Wigren.

Det som är Whiskykällaren består av flera större och mindre rum, för att njuta av livets goda, ha möten, träffa andra med samma intressen eller representera.

Miljön är fantastisk.

Jo, det är ingen överord.

Taken är putsade, väggarna sandblästrade för att tegelstenar och bruk ska skapa en genuin källaratmosfär, på golven finns det stenplattor och singel, det är gott om engelskinspirerade fåtöljer och väggfasta ljusstakar med levande ljus.

Foto: Olof Wigren.
Foto: Olof Wigren.

I ett hålrum står en riddarrustning bakom galler, i ett annat av rummen fylls hela långsidan av ett upplyst terrarium med gröna växter och några exotiska ödlor.

Foto: Olof Wigren.
Foto: Olof Wigren.
Foto: Olof Wigren.

På väggarna hänger tavlor med bilder av whiskydestillerier från olika delar av världen, vars ramar Micael specialtillverkat.

Fastighetsägaren har på egen hand även svetsat ihop de hyllor där alla skåp finns, som medlemmar – privatpersoner, grupper och företag – får hyra och förvara sina drycker i.

Foto: Olof Wigren.

– Totalt finns det 52 skåp och så snart de första tolv är uthyrda öppnar Whiskykällaren officiellt. Intresset är stort, säger Micael.

Varje medlem får ta dit de drycker hen önskar.

– Lagringsförhållanden för till exempel vin kommer att vara optimala.

Rökrummet. Foto: Olof Wigren.

I ett särskilt rum finns ett stort rökrum gjort för dem som vill puffa på en cigarr.

Utanför har Micael byggt en trätrappa med etage, där man kan sitta under bar himmel vid bord och ha det gott.

– Tanken är att jag ska bygga tak över alltihop så småningom.

Foto: Olof Wigren.

Micael Gabrielssons nästa plan är att hitta en lämplig arrendator till restaurangen han vill bygga upp i Stadshotellet.

– Jag har ett par intressenter som jag för samtal med, men jag är noga med att det ska bli enligt ett riktigt bra koncept, säger han.

Det innebär till exempel engelsk stil, en meny som domineras av kött, mat av hög kvalitet och dessutom ska den visa sport varje dag.

– Den typen av restaurang saknas i Kramfors och kombinationen av hotell, Whiskykällaren och en topprestaurang är perfekt, säger Micael.

Han påpekar att det centrala och strategiska läget – nära stadskärnan och mitt emot Resecentrum – gör Whiskykällaren, liksom hotellet och den blivande restaurangen, lätt att ta sig till.

– Att åka tåg till Kramfors tar ju bara 22 minuter från Härnösand och cirka 40 minuter från Örnsköldsvik.

Foto: Olof Wigren.

Stadshotellets lokaler är från slutet av 1800–talet och för att ge Whiskykällaren en extra attraktion, har Micael fått Carl–Gerhard Lindberg att skapa en fototapet med bilder från Kramfors från förr.

– Det ska också göras ett häfte med texter till varje bild. Den här väggen kommer många att fastna framför och fascineras av, säger Micael Gabrielsson.

När Whiskykällaren öppnar kommer det regelbundet att ske provningar av drycker och andra event. Micael Gabrielsson hoppas bland annat på ett nära samarbete med High Coast Destilleri (f d Box Whisky).

Kramfors stadshotell idag. Foto: Olof Wigren.
Kramfors stadshotell, troligen i slutet av 1800-talet.