Njut av julen – men se till så att inte Räddningstjänsten behöver rycka ut…

783
Annons

Många bränder uppstår under julen. Glömda ljusa och trasiga kontakter är bara två av de vanliga brandorsakerna.

Anticimex Brandskydd har sammanställt tio goda råd för ett brandsäkert hem som är värda att läsa.

  1. Levande ljus

Lämna aldrig levande ljus tända när du lämnar rummet. Var noggrann med placering av ljus. Använd inte ljusstakar av brännbart material och använd inte mossa och plast som dekoration i ljusstaken. För värmeljus, använd enbart ljusstakar som är avsedda för dessa och placera inte för många tätt tillsammans.

  1. Belysning

Vid inkoppling av julljusstakar, julgransbelysning etc. var försiktig med trasiga kontakter eller elkablar som kläms i dörröppningar. Tänk på att kabelhärvor kan innebära överhettning. Släck alltid belysningen via strömbrytaren eller genom att dra ut kontakten, inte genom att skruva ur glödlampan. Var också försiktig med placering av ljusslingor och ljusslangar.

  1. Extra värmekällor

I jultider sjunker utetemperaturen vilket ställer högre krav på vår uppvärmning inomhus. Om du placerar ut extra värmekällor kontrollera placeringen och att de inte övertäcks.

  1. Juldekorationer

Det är alltid lika roligt och stämningsfullt att dekorera våra hem inför julhelgen. Men tänk dig för när du hänger upp dekorationer, girlanger, plastprydnader etc. så att  dessa inte placeras för nära levande ljus, varma spotlights etc.

  1. Julgranen

Använd inte tomtebloss eller levande ljus i granen och tänk till vart du placerar den – julgranen i sig behöver inte vara en brandrisk men kan innebära fara om den blockerar en utrymningsväg.

  1. Brandvarnare

Byt batteri i brandvarnaren och gör sedan ett funktionstest på brandvarnare genom att hålla ett ljus under. Det är även viktigt att rengöra brandvarnaren genom att dammsuga den från utsidan.

Annons
  1. Rutiner vid långledighet

Många får en välförtjänt ledighet under julhelgen. Var noggrann med att stänga av alla elapparater när du lämnar hemmet och undvik standby-läge. Lämna aldrig tvättmaskin, torktumlare eller diskmaskin på när du lämnar hemmet eller när du sover.

  1. Ordning och reda

Se till att ta bort allt brännbart material som t.ex. tidningar och kartonger från entréer, trapphus, källarförråd etc.

  1. Maten på spisen

Var försiktig vid matlagning när du använder matolja och lämna aldrig något kokande på spisen utan uppsikt. Om en brand skulle uppstå i panna, använda lock eller brandfilt för att kväva den.

  1. Brandredskap

Alla hem bör ha en brandfilt samt en 6 kg pulversläckare. Det är viktigt att regelbundet kontrollera att brandsläckaren har tryck och att släckmedlet är –”löst” i behållaren – prova genom att skaka lite på släckaren. Kontrollera också att slangen är hel. Brandfilten ska placeras på ett tillgängligt ställe och vara monterad för snabb användning.