Niklas Nylander är en av flera unga föreningskämpar i Helgums byalag

1397
Niklas Nylander. Foto: Olof Wigren.
Annons

Hög medelålder på medlemmarna är utmärkande för många föreningar på landsbygden. 

I Helgums byalag är verkligheten en annan. 

– Åldermannen i vårt byalag är 50 år och den yngsta styrelsemedlemmen är 23 år, säger eldsjälen Niklas Nylander. 

Något annat som utmärker Helgums byalag är det enträgna arbetet med informationsbladet för bygdens föreningar. Det utkommer en gång i månaden och har så gjort 302 gånger hittills!

– Vi trycker 475 exemplar varje gång. Tio stycken skickas med post, resten bärs ut till alla postlådor runt sjön. Föreningarna har möjlighet att turas om att ansvara för distributionen och får 500 kronor som tack varje gång, vilket finansieras av annonser, förklarar Niklas.

Informationsbladet stärker både samarbetet mellan föreningarna och ger en bild av en bygd som andas framtidstro.

– Det är viktigt för sammanhållningen. Helgum är ganska avlångt och det bor folk på olika sidor av sjön. Många av oss träffas inte så ofta men via tidningen får vi veta vad som sker.

Niklas Nylander driver det egna företaget Helsoft AB med en anställd förutom honom själv.

Annons

– Vi sysslar med systemutveckling och har haft en man permanent på Volkswagen i Södertälje de senaste tre åren. Själv är jag konsult åt framför allt Nipsoft i Sollefteå men har även andra uppdrag.

Det händer också att han hjälper folk i Helgum och grannbyarna med datorer som krånglar.

– RUT–avdraget har varit till stor fördel eftersom halva arbetskostnaden får dras av för de privatpersoner som köper mina tjänster.

Niklas väg in i databranschen startade med ett stort spelintresse och en förmåga att organisera och engagera.

– Jag var tidig med att ordna LAN–partyn – vilket innebär att ett antal datoranvändare träffas för att koppla samman sina datorer i ett lokalt nätverk för att spela mot varandra – och jag var också drivande i föreningen Aktiv Ungdom Västernorrland under ett antal år.

Sedan flyttade han till Umeå för att studera till en magisterexamen i datavetenskap och valde att göra sitt examensarbete på Nipsoft. Efter åtta år som anställd startade han eget och blev konsult med Helgum som bas.

– När jag var klar med min utbildning blev min farmors hus i Helgum ledigt och jag ville ju hemåt, så jag flyttade tillbaka. Det är bra pendlingsavstånd till stan och en fin miljö att leva i.

Och föreningsarbetet har återupptagits.

– Jag tycker att det är stimulerande att vara med och driva saker och i Helgum upplever vi nu också en generationsväxling. Allt fler yngre och barnfamiljer söker sig till bygden, säger Niklas.

Byalaget, fotbollsklubben och hembygdsföreningen jobbar tätt men…

– … Vi i byalaget ser oss i första hand som dem som kan komma med idéer och skapa förutsättningar, sedan får andra verkställa dem.

Ett av projekten är att skapa en mötesplats.

– Det saknas en sådan och vi vill gärna köpa Vintergården. Just nu är prislappen för hög men vi hoppas hitta en lösning framöver. Vintergården skulle också kunna bli aktuell för verksamheten som privata äldreboendet Rådomsgården bedriver. Vi får se, säger Niklas Nylander.

 

Snabbfrågor till Niklas Nylander:

Vad är det bästa med Helgum? 

– Jag har varit ute och rest en del och varje gång jag kommer hem slås jag av hur vackert det är i Helgum. Men jag vill nog ändå hålla människorna högre. Även om det är 4,2 mil runt sjön så är alla Helgumsbor grannar för mig.

Vilka framtida möjligheter ser du för landsbygden? 

– Jag tycker att vi som lever på landsbygden har otroligt mycket mer möjligheter än de som lever i storstäderna. Jag tror inte att man ska fråga sig vad det finns för möjligheter i framtiden. Jag tror att man ska fråga sig vilka möjligheter som finns idag.