När August, 4 år, äter surströmming, då blir man glad!

1897
August, fyra år. Foto: André Norenius.
Annons

Titta på bilden här ovanför och säg att den inte får dig att le.

Nej, det är förstås omöjligt.

När August, fyra år gammal, hugger in på en surströmmingsklämma som hans pappa André gjort, då blir man g l a d.

Och tro nu inte att bilden är arrangerad och att lille August inte åt surströmmingen på mackan.

”Nej, han åt den med stor förtjusning” berättar André Norenius från Örnsköldsvik om när han – själv hängiven surströmmingsätare – bjöd sonen på sin favoriträtt.

”Jag trodde att han skulle rynka på näsan åt lukten. Han fick följa med ut när jag öppnande burken och jag förklarade att det kunde lukta väldigt mycket. Döm om min förvåning när August sa att han tyckte att det luktade gott!”

Sedan var det dags för själva provsmakningen.

”August fick en tredjedels filé som han åt direkt från gaffeln. Sedan utbrast han: Jag vill ha den stora biten!”

Annons

Och därmed kan det konstateras det som jag hävdat länge, och som stjärnkocken Leif Mannerström också med bestämdhet framhöll i den intervju jag gjorde med honom tidigare i sommar:

Låt barn äta det vuxna äter!

Det är ett bra sätt att introducera dem till nya upptäckter och ge dem nya favoriträtter.

Medelåldern på surströmmingsfantastern är relativt hög och det är på tiden att vi på allvar gör vårt bästa för att fler yngre, även barn, ges möjlighet att bekanta sig med surströmmingskulturen.

Den förtjänar verkligen det.

För övrigt gillar jag att det satsas på ett stort surströmmingskalas på Pite Havsbad i augusti. Den rekordstora festen i Alfta varje år har inspirerat.

Varje event där surströmming sätts i fokus är jag positiv till, utom när det handlar om att göra sig löjlig över den. Att äta orensade surströmmingar till exempel. Eller låta människor som inte tycker om surströmming, sitta i en panel när den ska testas.

Sådant går bort varje gång.

Det gör mig faktiskt rätt förbannad.

Själv har jag bokat 25 burkar surströmming från olika salterier. Burkar som ska få ligga till sig till nästa år.

Det finns sedan tidigare ett litet lager i vårt kombinerade öl– och surströmmingskylskåp i källaren och jag har redan ätit en, två, tre och fyra år gammal surströmming på Svanö i Ådalen flera gånger hittills i år.

Nu kommer dessutom den bästa tiden på året för att göra det.

Mycket nöje med detta nummer av Suringen, njut av surströmming i sommar, gör premiären i augusti till en högtid och tumma med mig på en sak: bjud några barn och ungdomar på surströmming i år!

PS. Har du tips på reportage, roliga berättelser, intressanta fakta eller bilder kopplade till surströmming? Maila dem gärna till mig: olof@mmow.se DS.