Munskänkarna i Kramfors välkomnar fler medlemmar

1865
Erik O. Sjödin håller i en provning. Foto: Munskänkarna.
Annons

De var 20 medlemmar för några år sedan. Nu är de cirka 60, men vill bli ännu fler.

– Vi tror att det finns många som vill veta mer om vin och drycker och hur man kan kombinera dem med mat, säger Linda Thylander, ordförande i föreningen Munskänkarna i Kramfors.

I Kramfors har det Munskänkarna haft verksamhet sedan hösten 2010 med First Hotel Kramm som fast punkt.

– Vi träffas sex gånger om året, har provning och äter en måltid där vi väljer vad som ska serveras men maten lagas av Kramms kockar.

Varje år åker ordföranden och ännu en ur styrelsen till Vinmässan i Östersund.

– Jag och sekreteraren Erika Peterson var där i år, säger Linda.

Andra medlemmar i styrelsen är Lena Engberg, Mats Söderberg, Håkan Lindström, Maria Bylund och Monica Fällström.

– Vi arrangerar kurser, från introduktion och sedan i flera steg där den högsta motsvarar en nivå högre än sommelier. Men för att vara med i Munskänkarna krävs inte särskilda kunskaper, bara ett stort intresse för vin och andra drycker, säger Linda Thylander.

Fredrik Björk på Hotell Höga Kusten tar emot diplomet som Årets Vinkrog 2018 av Munskänkarnas Linda Thylander. Foto: Privat.

Munskänkarna utsåg tidigare i år Hotell Höga Kusten till bästa vinkrog i kommunen 2018.

Annons
– Vi har fått den här utmärkelsen tidigare också och är jätteglada för det, säger hotellets restaurangchef Fredrik Björk.
Munskänkarna testar och bedömer varje år ett stort antal restauranger över hela landet.

– Vi har en lång lista av kriterier som man måste uppfylla och utifrån hur väl man gör det tilldelas man betyget en till fyra vinklasar, säger Linda Thylander som själv är utbildad sommelier.

Hotell Höga Kusten fick två vinklasar i den senaste bedömningen och det gjorde restaurangen till bäst i Kramfors.

För Fredrik Björk och de övriga på hotellet är det ett kvitto på att både utbudet av viner och kunskaperna om den håller god glass.

– Vår ambition har under flera år varit att jobba målmedvetet med detta. Vi skickar kontinuerligt två medarbetare till Barcelona och Torres vingårdar i Penedés där de får personlig guidning och förhöjda kunskaper om de viner som vi har vårt sortiment, säger Fredrik.

Det här är Munskänkarna

Föreningen Munskänkarna är en ideell förening som bildades 1958 och är en landsomfattande vinprovarorganisation med över 27 000 medlemmar.

Föreningen Munskänkarnas syfte är huvudsakligen att öka kännedom och kunskap om vin och andra ädla drycker, samt verka för goda och måttfulla dryckesseder.

För att nå dessa mål anordnar Munskänkarna vinprovningar och vinkurser samt utger medlemstidningen Munskänken med VinJournalen med åtta nummer per år.

Utbildningsprogrammet omfattar ett stort antal kurser, allt från introduktionskurs där man lär sig hur man provar vin, till vår mycket avancerade trebetygsutbildning. Kurserna genomförs utan krav på att delta i slutproven. Källa: munskankarna.se