Ljuset finns på LärKan i Kramfors – botemedel mot nedstämdhet och orkeslöshet

966
Annons

Vi befinner oss just nu i årets mörkaste period. Ibland händer det att vi inte ser solen på flera dagar. Ja, upp till veckor. Men vi behöver ljus för att fylla på med energi och D–vitaminer.

På LärKan Konferens i Kramfors finns både ljus och ljud som hör den soliga årstiden till.

Anki Larsson och Leif Erlander, som driver verksamheterna på LärKan, investerade för några år sedan i en anläggning som är en avancerad variant av ljusterapi.

– I stället för att bara satsa på ljus i ett vitt rum har vi ett helt solrum, säger Anki.

Det består av speciella lampor som kan ge allt ifrån solljus till solnedgång. Dessutom går det att välja ljud av till exempel vågskvalp och fågelkvitter.

För att göra det extra bekvämt och effektfullt finns här också en konstgjord sandstrand och miljön är skapad för att ge känslan som vore du på solsemester.

– Man kan säga att du kan komma in från kallaste vinter, blunda och känna dig som att vara mitt i den svenska högsommaren eller varför inte i Thailand?

Anki Larsson. Foto: Olof Wigren.

Ljusets påverkan på människor är stor.

Annons

Det är inte vetenskapligt fastlagt h u r stor, men Anki säger att ljus kan motverka både nedstämdhet och orkeslöshet.

– Jag vet det av egen erfarenhet och många som går här vittnar om samma sak.

– Särskilt nu när dagarna är som kortast kan vi känna oss extra trötta och deppiga. Då kan solrummet ge en uppiggande effekt, säger Anki.

Hon berättar att hit till LärKan kommer både dem som vill sitta själv i solrummet eller grupper som kombinerar upplevelsen med att sedan gå ut och käka.

– De UV–strålar som anläggningen ger ifrån sig är helt oskadliga. Däremot tror jag inte att du blir brun av dem, skrattar Anki Larsson.