Linda i Junsele är fostermamma till wallaby-kängurun Hampus

1441
Linda och Hampus är ett närmast oskiljaktigt par.  Foto: Olof Wigren.
Annons

Junsele djurpark stängde för säsongen i augusti, efter en bra sommar.

För djurskötaren Linda Nordström är dock dagarna sig lika, även fast grindarna stängts. Lika, men ändå ytterst unika.

Hon är sedan i våras fostermamma till känguruungen Hampus och bär honom ofta i en filt närmast kroppen, som vore hon hans riktiga mamma.

Cirkustältet – ett resultat av nära samarbete med Cirkus Scott – och de vita tigrarna till trots, har årets ojämförligt största attraktion på Junsele djurpark varit Linda och Hampus.

Hon har gått med honom närmast kroppen sedan han var cirka fem månader och frånsett korta och regelbundna besök med de andra kängururna i djurparken, är Linda och Hampus närmast oskiljaktiga. 24 timmar om dygnet.

– Vi har utvecklat en väldigt speciell relation och jag har nästan svårt att tänka mig hur det ska bli utan att ha Hampus hos mig hela tiden, säger Linda.

När Hampus kom till Linda vägde han ett kilo. Nu väger han sex. Foto: Olof Wigren.
Foto: Olof Wigren.

Bakgrunden till att det blivit så här, är att Hampus mamma dog. Turligt nog var Hampus då så pass stor att han börjat hoppa ur mammas pung kortare stunder.

– Där stod han utan mamma och hade dött om vi inte hittat en lösning.

Annons

– Jag frågade Linda om hon kunde tänka sig att ta på sig mammarollen och hon sa ja, berättar djurparkschefen Ulf Henriksson.

Foto: Olof Wigren.

Beslutet togs och var tvunget att tas snabbt – men Linda kunde inte föreställa sig exakt hur det skulle bli när hon sa ja till att ta hand om Hampus.

– Från den stunden han lades i filten runt mitt bröst har vi varit som mamma och baby, fast ännu intensivare. För jag bär ju på honom de flesta av dygnets timmar, säger hon.

Linda och Hampus delar även säng.

– Men han är ganska nattaktiv och hoppar i regel omkring rätt mycket när vi ska sova. Vilket gör att jag inte får så mycket sömn, småskrattar Linda och tillägger:

– Jag klarar det. Det är ju en begränsad tid det handlar om, även om jag faktiskt gruvar mig lite för den dag då han ska klara sig på egen hand.

Tassen markerar: sovande känguru. Foto: Olof Wigren.

Hampus blir allt större, mer och mer sjävständig och hoppar runt med familjens hundar i huset och ute på tomten.

Det dröjer dock länge än innan han kan flytta till sin kängurufamilj.

En känguru som Hampus tyr sig till mamman i cirka 14 månader innan den är redo för ett självständigt liv. Vilket innebär att Linda och Hampus kommer att kampera ihop på nuvarande sätt till slutet av vintern.

Foto: Olof Wigren.

Att bära på Hampus är fyriskt krävande.

– Han vägde under ett kilo när han flyttade till mig men nu väger han cirka sex kilo.

Linda säger att hennes eget liv blivit ganska begränsat sedan Hampus kom in i bilden.

– Men samtidigt har det här berikat mig enormt mycket. Hampus är dessutom både social och nyfiken. Med mig är han också lugn och trygg.

– De band vi knutit till varandra är starka och jag kommer alltid att ha honom nära mitt hjärta, säger Linda.

FOTNOT: Detta reportage har även publicerats i tidningen Nordsverige.

Foto: Olof Wigren.

Fakta om wallaby

Wallaby är ett pungdjur som hör till familjen kängurur. Den lever i fritt tillstånd i sydöstra Australien och Nya Guinea, i buskmarker och skogar. Djuret äter gräs, örter och buskar.

På Junsele djurpark finns flera rödhalsade wallabys och de ungar som lever i svenska djurparker föds i regel kring nyår.

En rödhalsad wallaby kan bli cirka sju år och väger 15–25 kilo som fullvuxen.

Foto: Olof Wigren.