Kramforsföretagaren Torgny har skapat ett musikmuseum under samma tak som sin däckverkstad

1049
Inga–Maj Höglund och Torgny Forslöf.
Annons

Under samma tak som Torgnys Däckservice i Kramfors stad finns en kulturoas.

En smakfull utställning av instrument, fotografier och föremål där dragspel utgör basen.

 

Det är Torgny Forslöf och hans sambo Inga–Maj Höglund som utformat allting och allt som finns i lokalerna tillhör paret.

– Jag hade min samling av instrument som jag byggt upp under många år, berättar Torgny.

Uppemot 30 år har den stadigt växt och tagit allt större plats i hemmet.

– Inga–Maj peppade mig och tillsammans har vi gjort det här som en hyllning till den musik vi älskar och för att både vistas här själva och ta emot gäster och andra besökare, säger Torgny.

Annons

– Vi delar intresset för musiken och vill gärna dela med oss till andra, inflikar Inga–Maj.

Invigningen av utställningen skedde, lite i det tysta, den 14 maj förra året.

Sedan dess har paret tagit emot ett antal grupper, vänner och bekanta.

Målet är inte att ha öppet annat än på överenskomna tider.

– Detta är och ska förbli en hobby och präglas av glädje och lust, inte av krav, säger Torgny som är egenföretagare sedan 39 år tillbaka.

Hans däckverkstad driver han numera tillsammans med sonen Fredrik.

Håller gärningen levande

Torgny och Inga–Maj har på olika platser i kulturoasen lyft fram ett antal lokala musiker. Gemensamt för dessa är att de varit/är vänner till paret.

Till dessa hör bland andra Folke Ellström, Björstapojkarna, Åke Wiberg och Gunnar Karlsson. Och den i Ådalen legendariske körledaren, arrangören och pianisten Ralph Nordlander, vars unika piano – en slags stående flygel – och en hel del andra saker finns i ett eget rum.

– Hans söner Erik och Pelle frågade om vi ville ha grejerna i våra lokaler sedan Ralph gick bort för några år sedan och vi tackade självfallet ja, berättar Torgny.

– Ralph var en uppskattad och betydelsefull musikprofil i Kramfors och vi håller gärna minnet av honom och hans gärning levande.

Ralph Nordlanders efterlämnade piano, en slags stående flygel.

”En fantastisk skapelse”

Under skylten Torgnys Däckservice på kortsidan av huset, ut mot Ringvägen, har Torgny och Inga–Maj satt upp en upplyst skylt med ett dragspel och en fiol. Den har texten ”Låt musiken leva”.

– Torgny och Inga–Maj är varma och engagerade människor som stöttar det lokala kulturlivet i Kramfors och som inte minst vurmar för vår stolta dragspelstradition, säger dragspelsvirtuosen Jörgen Sundeqvist.

Han har sålt flera, klassiska dragspel till Torgny. Som inte kan spela på dem, men är förtjusta i dem ändå. För att de är vackra och för att de gör honom gott att betrakta dem.

­– Deras kulturoas är en fantastisk skapelse och folk som kommer hit blir alldeles begeistrade och fascinerade av hur mycket historia som finns bevarad här och med vilken känsla allt är utformat. Sedan är det ju en bonus att det i ett av rummen går att arrangera både föreläsningar och intima konserter.

Inga–Maj, Torgny och Jörgen Sundeqvist.

En pärla

En av pärlorna i Torgnys och Inga–Majs samling är ett dragspel från klassiska tillverkaren Bengts.

Just denna Galla-Rini–modell började tillverkas efter att den legendariske dragspelaren  Anthony Galla-Rini gjorde en konsertturné i Sverige 1950, som var arrangerad av Andrew Walter. Galla-Rini besökte då Bengts–fabriken och visade upp sitt fantastiska dragspel av det amerikanska märket ACE, som var en sensation och något helt nytt som ingen hade sett eller hört tidigare.

Där föddes Bengts Galla-Rini modell som var otroligt exklusivt och såldes i en mycket begränsad upplaga.

– Detta exemplar lämnade fabriken den 5 februari 1954 och köptes ursprungligen av Olle Karlsson.

Det mycket speciella dragspelet av Galla–Rini–modell från Bengts.

Kuriosa: Bengts lade ner sin verksamhet i mitten av 60-talet och tillverkningen flyttades till Italien.

– Jag har servat och stämt detta dragspel så att det nu är i det närmaste i nyskick. Det passar bra, både att det numera ägs av Torgny och Inga–Maj och att det kan beskådas här i deras kulturoas, säger Jörgen Sundeqvist.

Att det för mindre än ett par år sedan var en revisionsbyrå som huserade i lokalerna, är det nästan omöjligt att tänka sig.

När Torgny Forslöf lägger på den LP–skiva med dragspelsmusik på en grammofonspelare och musiken börjar flöda, är det som om Calle Jularbo och den andra legendarerna på fotografierna på väggarna ler åt oss.

Calle Jularbo hedras i ett eget hörn.

FOTNOT: Detta reportage är även publicerat i tidningen Dragspelsnytt nummer 1/2023.