Kramfors är en spännande ort på den europeiska tenniskartan

1834
Henric Danielsson. Foto: Olof Wigren.
Annons

Kramfors ställning som en av landets mest intressanta tennisorter stärks, via ett exklusivt samarbete med EuroElite Tennis. Ett företag som drivs av den amerikanske tränaren Dave Bandelin och som sponsras av bland andra Björn Borg.

– Vi hoppas med detta kunna locka ännu fler talanger till oss, säger Henric Danielsson, ansvarig för Scandinavian Junior Tennis College i Kramfors.

EuroElite och SJTC genomför varje månad veckoslutscamper för tjejer och killar i olika åldersgrupper från Sverige och Skandinavien.

Den första skedde i höstas då Dave Bandelin tränade killar födda 2000–2003.

Två av deltagarna var från Norge, en från Danmark och resten från Sverige. Här fanns till exempel Leo Borg, son till Björn, som är en av de främsta i sin åldersgrupp.

– Förhoppningsvis får deltagarna ett bra intryck av både anläggningarna och stan så att de väljer Kramfors när det är dags att gå gymnasiet, säger Henric.

Att EuroElite satsar på Kramfors – företaget har även verksamhet i Malmö, Tyskland, Mexico och Vietnam – beror på Dave Bandelins goda intryck av Kramfors och tennisklubbens internationella tävlingar.

– Jag är förtjust i människorna här. Jag har lärt känna dem under tio års tid och alltid mötts av professionalism och en positiv attityd. Instruktörerna här i Kramfors har mycket gott anseende i hela Skandinavien och jag gillar även Kramm som hotell.

Annons

– Detta, närheten till allting, hallen, banorna, att det finns så gott om träningstider, lugnet på orten… det gör att Kramfors motsvarar alla krav som man kan ställa för den typ av verksamhet jag bedriver och de mål vi vill uppnå, säger Dave.

Dave Bandelin. Foto: Pressbild.

Dave Bandelin spelade själv tennis i sin ungdom men övergick sedan till att bli en framgångsrik tränar och flyttade till Höllviken i Skåne 1985.

Han startade så småningom EuroElite, som är den den största, fristående juniortennisakademin i Skandinavien. Damstjärnan Sofia Arvidsson blev nyligen mentor för EuroElite.

– Både hon och Susanne Celik, som gått här på tennisgymnasiet i Kramfors, är med oss på olika camper, säger Dave.

Han jobbar med ett helhetstänk som omfattar både fysik, mental träning, rätt kost, rätt sömn och baserar mycket av träningen på fakta.

– Dave förklarar en del av sina övningar med hur många poäng man rent statistiskt vinner genom att enbart spela från baslinjen, genom att gå fram på nät och så vidare. Det ger spelarna ökad förståelse för vad som krävs för att bli en stjärna och vilken spelstil som ger mest utdelning, säger Henric.

För Dave Bandelin är camperna under 2017/18 bara början på ett långsiktigt samarbete.

– Jag och rektorn för Ådalsskolan, Peyman Vahedi, har exakt samma syn på undervisning och idrottsträning i symbios. Jag har också fått väldigt bra relationer till representanter för Kramfors kommun. Jag ser dessutom stora fördelar med de goda tåg– och flygkommunikationerna.

– Vid sidan av att utbilda duktiga spelare ska vi även se till att få fram nya, skickliga instruktörer genom vårt upplägg, säger Dave.

Scandinavian Junior Tennis College, SJTC, är det nya konceptet för kombinationen gymnasiestudier och högkvalitativ tennisträning i Kramfors.

– Hit välkomnar vi alla tennistalanger som vill utvecklas och träna i en stimulerande miljö under ledning av bra instruktörer, säger Henric.

Utbildningen av spelare sker delvis enligt EuroElites filosofi och arbetsmodell och tack vare samarbetet med Dave Bandelin, finns också ett utbytesprogram med afrikanska länder och möjligheter till studiebesök sommartid på bland annat University of Pennsylvania och Princeton University i USA.

– Vi har även startat SJTC Junior School Kramfors som motsvarar tennishögstadium årskurs 7–9. Första spelarna som nu ingår är fyra flickor födda 2004 varav en är en flicka från Moldavien!

Två av flickorna har bytt skola till Kramfors för denna möjlighet att kunna träna tennis mer på dagtid.

– Även detta juniorteam får möjlighet att tävla internationellt och vara med på träningscamper genom samarbetet med EuroElite, säger Henric Danielsson.