Kocken Jon Zetterblads bästa tips för grillsäsongens sista höjdarkvällar

1625
Jon Zetterblad med det som behövs för en god grillmiddag. Foto: Olof Wigren.
Annons

Grillsäsongen startade tidigt i år. Grilloset steg upp från var och varannan tomt redan i början av maj.

Sedan kom torkan och eldningsförbud och grillandet upphörde.

Nu är det höst men fortfarande varma kvällar ett tag till och bra utsikter för att uppleva några sista, fina grillmiddagar.

Jon Zetterblad är kock och köksmästare på Hotell Höga Kusten och bjuder här på några av sina bästa grilltips.

* Ta fram köttet om det förvarats i kylen. Låt det ligga framme minst en timme så att det har rumstemperatur innan du lägger det på grillen.

* Köp inte färdigmarinerat kött. Gör marinaden själv  – eller varför inte satsa på rubb i stället? Gör en egen ört– och kryddblandning som du gnider in väl i köttet. T ex salt, peppar, vitlök och även lite citron. Citrongräs, lime, chili och koriander kan också ge en fin smak och lite asiatisk touch.

* Fläskkarré är utmärkt att grilla, men flankstek är ett kött som också kan rekommenderas.  En skön styckdetalj av nöt från djurets ljumske som blivit alltmer populärt. Ett bra kött till hyfsat lågt pris som passar väldigt bra att grilla. Kom ihåg att alltid skära över muskelfibrerna och inte längs med, köttet blir segare och tuffare att äta då.

* Lammracks är ljuvliga att grilla. Krydda gärna med timjan, salvia, citron och vitlök.

Annons

* Hur hårt du ska grilla köttet beror på tycke och smak, både för nöt och fläsk. Förr hette det att fläskkött alltid måste vara genomgrillat för att du inte skulle riskera att bli sjuk av det, men svenskt fläskkött är så kontrollerat numera så ät den gärna medium/medium well. Kyckling ska dock alltid vara genomgrillad för att inte innehålla bakterier.

* Vad man ska då äta till köttet, fisken, lammet eller kycklingen? Ja, morötter, sparris, ramslök, kål, fänkål, grillad  purjolök och färskpotatis är alltid gott. Och tomater är fantastiskt goda den här tiden på året. Eller grilla vattenmelon blanda tillsammans med jordgubbar och en god kallpressad rapsolja eller olivolja.

* Så här gör du en enkel vinägrett till potatisen, dina grillade grönsaker eller salladen: blanda olivolja eller matolja, vinäger, salt och peppar, tillsätt lite dijonsenap, citron, färska örter och vitlök.

* Salsa verde, chimichurri eller gremolata är en smakrik örtsås som är väldigt passande till grillad mat. Sök efter recept på nätet. Jon använder sig ofta av olja, persilja eller koriander, chili vitlök och både citronsaft och citronkött i sin.

* Och, slutligen: använder du kolgrill, låt kolen bli grå innan du lägger på det du ska grilla. Ha inte för bråttom. Den bästa glöden kan man få vänta 30 minuter eller längre på.