Katarina Strömberg från Bredbyn släpper kokbok: Katarinas spis

1598
Katarina Strömberg. Foto: Olof Wigren.
Annons

För läsarna av tidningen Anundsjö–Aktuellt är Katarina Strömberg välbekant. Här har hon publicerat sina matrecept och bilder sedan några år tillbaka, som i sin tur är hämtade från hennes matblogg.

Nu släpper hon sin egen kokbok.

Lagom till julhandeln lanseras Katarinas spis.

Upprinnelsen till Katarinas matbloggande är hennes 19–årige son Antons efterlysning av recept på rätter som han serverades under sin uppväxt.

”Det är inget kul att du inte skrivit ned dem”, tyckte han. ”Jag vill ju också kunna laga dem.”

– När han sa så, kände jag att det var dags att göra en receptsamling. Främst då för hans skull, men även för min egen. Och när jag ändå var igång startade jag en blogg, Katarinas spis, säger hon.

Matlagning har alltid varit ett stort intresse.

– Min mamma var duktig på att laga mat, för att inte tala om min mormor som var blind men fantastisk i köket. Mormor, som hette Märta Grundström, var alltid noga med måtten. Hon lagade inte mat på en höft som jag gör.

Annons

Mormors bästa recept har Katarina skrivit ned och de finns med i boken.

– Det är en hjärtesak för mig.

Boken innehåller både vardagsmat, desserter, recept på vilt och en del överraskningar.

– Min grundfilosofi är att laga enkel och ganska kryddstark mat. Det ska inte ta lång tid att laga rejäl mat från grunden.

– Mycket av det jag lagade till Anton när han växte upp var tvunget att gå ganska fort att göra, men jag slarvar sällan med råvarorna. Även om jag ibland öppnat en burk Bullens pilsnerkorv eller i nödfall använt mig av pulvermos…

I höst har det varit mycket jobb med att både laga och fotografera mat till boken. Foto: Agneta Brännström.

Katarinas spis, som kommer i månadsskiftet november/december, innehåller cirka 60 recept och Katarina har tagit alla bilderna till dem själv.

– Det har varit en hektisk tid i höst, där jag kombinerat mitt heltidsjobb i Örnsköldsvik med att laga mat och fotografera den på kvällar och helger.

– Jag kan känna nervositet över att ha tagit beslutet att göra den här kokboken men det är också fantastiskt roligt. Min förhoppning är att så många som möjligt ska vara intresserad av den och kunna använda sig av den som inspirationskälla i sina egna kök.

För att följa recept slaviskt är inte riktigt Katarina Strömbergs grej.

– Recept är bra för att ha någonting att utgå ifrån, sedan kan man gärna experimentera, lägga till och ta bort för att hitta sin egna favoriträtter.

Hon har därför valt att ha en ruta i boken till varje recept, där man kan skriva ned till exempel hur det smakade och om man gjort någon egen justering.

– Det kan jag sakna i andra kokböcker och minnet är ju kort. Har man lagat en rätt och ska göra den igen lite senare, är det inte alltid du kommer ihåg hur den blev förra gången, hur den togs emot och om du laborerade med ingredienser eller mått, säger Katarina.

Hon poängterar att hon inte är någon yrkeskock men väl en matintresserad mamma med lång erfarenhet av en barnfamiljs vardag. Likaså hur kul det är att göra en maträtt utifrån egen kreativitet och på bra råvaror.

– Jag vill försöka förmedla lite av den där härliga känslan man kan få av att kreera bland grytor, pannor och kastruller och åstadkomma något spännande utan att det behöver ta en halv dag i anspråk.

Katarinas spis är formgiven av Marie Nilsson på Ågrenshuset Förlag i Bjästa och det är även Ågrenshuset som trycker boken.