Käglorna – 51 år av show och massor av minnen

1837
Den första tian 1976.
Annons

Tidningsartiklarna och rubrikerna har varit många genom åren.

Vattenskidgruppen Käglorna från Örnsköldsvik har slagit världsrekord och bjudit på shower i både Sverige, Norge och Finland.

I fjol fyllde man 50 år och firade bland annat jubiléet med en bok om allt som hänt.

Allt startade 1967, med två olika gäng som åkte vattenskidor på olika sjöar.

– Christer Strömkvist, Lars–Göran Östman och bröderna Lars och Ulf Gärdin höll till i Sörtjärn. Jag och Hans Lindgren åkte på Skulesjön, säger Leif Jensstad.

Grabbarna bestämde sig för att gå samman. Både för att det skulle gå mindre bensin men även för att uppträda inför publik.

– Vi fick en del utrustning av Sea–boys, en grupp som sysslat med det här tidigare. På så vis kom vi över skidor, linor och ett hopp. Resten som behövdes skaffade vi själva, eller byggde.

När det kom till vilket namn grabbgänget skulle ta, föll det sig naturligt.

Annons

– Någon sa, ”vi kommer att falla som käglor”. Då blev det Käglorna, skrattar Leif.

Käglorna debuterade på Sörtjärn, sedan blev det en show på Mosjön och genom åren har det fyllts på med flera hundra.

– Vissa år genomförde vi 30 shower och ganska snabbt kom det med tjejer som också var med. De har stått för några av de mest publikfriande numren.

– Numren förresten; många har vi kopierat men ännu fler har vi hittat på själva. Det har ibland inte varit någon hejd på uppfinningsrikedomen, säger Leif.

1973 åkte man på turné till Norge, då bestod gruppen av tre båtar och över 15 åkare.

Tre år senare, 1976, slog Käglorna världsrekord genom att bygga en pyramid av tio personer i fyra våningar.

– Det gav stor uppmärksamhet och ledde även till några TV–inslag. Efter det blev truppen ännu större och var under en period världens bästa showgrupp på vattenskidor.

I slutet av 1970–talet genomgick dock Käglorna ett par kriser.

Först i samband med en tragisk dödsolycka, där en av medlemmarna av en olyckshändelse avled under en filminspelning. Därefter av att den ekonomiska situationen var mycket ansträngd.

– Men vi klarade det, även om det skedde en mindre generationsväxling. Sedan dess har det varit stabilt.

Ingen av de aktiva har någonsin fått lön från klubben för sina shower.

– De första tio åren betalade vi allting själva, inklusive de båtar och den utrustning vi skaffade. Därefter har olika företag, både lokala och nationella, sponsrat oss. Plus att vi kunnat finansiera delar av verksamheten med de intäkter vi fått med hjälpa av intäkterna från alla shower, säger Leif.

Man har numera ett eget klubbhus nära Veckefjärden och unga åkare fyller på underifrån.

Käglorna firade sitt 50–årsjubileum i fjol och släppte lagom till detta en bok.

– Vi tyckte att det vore roligt att sammanfatta de första fem decennierna på det sättet, säger Leif Jensstad.

Han slutade som aktiv i Käglorna i början av 1990–talet. Sedan dess har verksamheten hållits igång av bland andra Kent Hållberg.

– Men det har alltid funnits många som varit engagerade i det här, en del har fört över det till sina barn. Så Käglorna har förhoppningsvis många fina år framför sig. Dessutom är intresset fortfarande stort för att se showerna, säger Kent.

Hittills har Käglorna besökt 121 platser i tre länder. Somliga fler än tio gånger.

– I fjol blev det sex–sju shower. Vissa år har vi gjort 15, ibland ingen alls, säger Kent Hållberg som förklarar att Käglorna just nu är inne i en liten generationsväxling.

– Vi har hög kompetens i den aktiva gruppen med den är relativt liten. Det gör att vi måste tänka till och inte ta på oss mer än vi klarar av.