Jon Moraeus bjuder in till #killmiddag på Kramfors bibliotek

409
Jon Moraeus. Foto: Jennie Moraeus.
Annons

Många män jobbar för mycket, har få riktigt nära vänner, tycker inte att de ger barnen tillräckligt mycket tid – och har svårt att prata om känslor och kärlek. 

Jon Moraeus i Örnsköldsvik vill att det ska bli ändring på det.

På måndagkväll bjuder han in till #killmiddag på Kramfors bibliotek.

#killmiddag är ett ganska nytt koncept och har en egen hemsida: killmiddag.se

Så här står det på den:

”Initiativet startades av jämlikhetsstiftelsen Make Equal sommaren 2016 som svar på debatten om festivalövergreppen. Ambitionen med #killmiddag är att ge killar och män chansen att börja med sig själva i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle. #Killmiddag är ett sätt för män att i en trygg miljö prata om hur det är att vara kille/man utifrån olika teman. De som deltar under en #killmiddag får tydliga instruktioner samt frågor att svara på. Du behöver inte vara påläst om ämnet innan du går på/arrangerar en #killmiddag.”

Jon Moraeus är f d snowboardåkare i världseliten och har efter karriären ägnat mycket tid åt att hjälpa andra, inte minst idrottare, att hitta sin mentala styrka och må bättre.

– Jag lyssnar och coachar personer, håller föreläsningar och workshops. Bland annat.

Annons

– Många människor lider av prestationsångest och psykisk ohälsa och jag vill försöka bidra till att få fler att komma ur det, säger Jon.

Han fick upp ögonen för #killmiddag och har hittills genomfört nio stycken. Hans erfarenhet är att det kan börja avvaktande men att det sedan skulle kunna hålla på i princip hur länge som helst.

– En gång kom vi inte längre än till att presentera oss för varandra. Det uppdämda behovet av att prata om olika saker med varandra gjorde att ingen behövde hjälp med att komma igång.

Men inför måndagens #killmiddag på Kramfors bibliotek säger Jon:

– Alla män ska känna sig välkomna, oavsett om de bara vill lyssna eller prata. Det viktigaste är att träffas. Det kan bli början till en viktig förändring i ens liv.

Under nästa år ska Jon och jag skriva en bok om psykisk ohälsa.

Mer om detta under 2019.

FOTNOT: Jon Moraeus har Facebook-sidan Typbrasnack Jon Moraeus och finns även på Instagram som typbrasnack.