Jon Lyster – surströmmingsentusiasten på västkusten

1946
Jon äter surströmming minst sju, åtta gånger om året. Foto: Linn Wässing.
Annons

Att vara surströmmingsälskare och bo i Göteborg har sina begräsningar.

Det är svårt att hitta den fermenterade delikatessen och särskilt om du vill äta den annat än kring surströmmingspremiären.

– Jag gick runt i Feskeköra en hel dag men de hade inte en enda burk, säger Jon Lyster. Popartisten som är en av västkustens främsta surströmmingsambassadörer.

Man kan förstås fråga sig:

Hur kommer det sig att en göteborgare – med tillgång till färsk fisk och skaldjur året om – förälskar sig i surströmming, som är så svårfunnen i den landsdelen?

Jon Lyster berättar att det kommer sig av hans uppväxt.

– Jag är uppvuxen i Västerfärnebo i Västmanland och min pappa och mamma åt surströmming ganska ofta när jag var liten. Jag fick tidigt smaka och tyckte om den. Sedan har min förtjusning ökat med åren.

Faktum är att han med tiden blev mer eller minde beroende.

Annons

– För mig är surströmming något som jag inte kan tänka mig att vara utan och jag äter den minst sju, åtta gånger om året. Det hade skett oftare om jag haft större tillgång till den, säger han.

Ibland äter han den utan sällskap.

Och då äter han allt som finns i burken.

– Jag slänger ogärna ett så fint mathantverk.

I Göteborgsområdet är det ofta Oskars och Röda Ulven som finns i butikskylarna. Kallax går också att hitta ibland.

– Men ska man ha en provning, vilket jag har regelbundet, får man anstränga sig rejält för att kunna köpa andra märken.

Fjolårets Oskars och Borkbos romströmming från i år är de godaste som Jon ätit hittills.

– Sen brukar jag tycka om Kallax också.

Jon där han trivs som allra bäst: som ansvarig för en surströmmingsprovning. Foto: Linn Wässing.

En av de största provningarna som Jon genomfört var för 22 personer på en reklambyrå i samband med en svensexa.

– Han som skulle gifta sig är lika galen som jag i surströmming och hans kolleger ville överraska honom, säger Jon.

Det blev en hit.

– Frånsett tre–fyra personer som smakat surströmming tidigare var alla nybörjare. Många av dem blev väldigt positivt inställda.

Allt är upplagt för test och fest. Foto: Linn Wässing.

När Jon Lyster anordnar provningar ägnar han sig aldrig åt…

– … det där tramset som sprids på YouTube och annars på internet. Att äta surströmming hel, dricka spadet…. Det är så jävla larvigt och har ju ingenting med matupplevelser att göra.

– Jag vill trycka på det unika och egna med surströmming. Det ska vara värdigt. Och jag ser alltid till att ha mycket tillbehör så att de som är osäkra kan prova en liten bit surströmming tillsammans med annat så att det blir en mild och försiktig inledning.

”Att få skeptiker att gilla surströmming skänker mig stor tillfredsställelse” säger Jon. Foto: Linn Wässing.

Han tänker framöver satsa på att kombinera surströmmingsprovningar med att testa öl.

– Det finns massor av mikrobryggerier på västkusten och man kan göra roliga saker genom att blanda surströmmingsnörderi med ölnörderi.

En stor glädje är att kunna omvända uttalade skeptiker.

– Då känner jag en grundlig tillfredsställelse, säger Jon Lyster som sysslat med popmusik under många år och varit frontfigur i gruppen Vindstyrka 12.

Nu gör han dock en solokarriär och har släppt flera singlar i eget namn på Spotify under hösten och vintern, i avvaktan på ett album som ska släppas kring jul.

– Att ta sig igenom allt brus är inte lätt. Det släpps 40 000 låtar om dagen på Spotify så det gäller att hitta knep för att kunna nå ut till folket och ha lite tur också.