Ingen normalbegåvad sportredaktör kan försvara detta.

1044
Annons

Conny Strömberg från Bjästa, hockeyspelare som figurerat i drygt 20 klubbar och skapat rubriker under hela sin karriär, är förvisso intressant. Även som 43-åring. Han levererar alltid roliga eller vassa citat och är tacksam att intervjua.

Men när MittMedia låter Conny Strömberg bli en följetong under sommaren, tapetserar sina spalter med en lång rad stort uppslagna artiklar med sådant som framkommit i en egenproducerad podd, då blir jag brydd. För att inte säga frustrerad.

Redan sedan tidigare är det hockey – MODO och Timrå – som dominerar Tidningen Ångermanlands och Örnsköldsviks Allehandas sportsidor. Oavsett årstid.

Det och en stor andel material från Tidningarnas Telegrambyrå, TT.

Nu är det emellertid sommar. Fotboll, ridsport, friidrott och andra idrotter som i huvudsak utövas under den här årstiden, pågår för fullt.

Men MittMedia skildrar dessa verksamheter sparsamt. Inte sällan med hjälp av sin beramade textrobot.

I stället slår man upp Conny Strömberg på ett antal helsidor.

Ingen normalbegåvad sportredaktör kan ställa sig upp och försvara detta. Säga att det här är bra lokaltidningsjournalistik. Att det här är vad våra läsare vill ha.

Annons
Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se

Det är ett talande bevis för att MittMedias sportbevakning i Ångermanland lider av en slags journalistisk sotdöd. Och det gör mig ledsen, för jag tror inte att en enda av tidningens sportjournalister vill att det ska vara så här.

Jag ska i n t e skriva att det var bättre förr – även om det kliar i mig att göra det – men det borde var mycket bättre än det faktiskt är.

Det ska bli mycket spännande att se om MittMedia-koncernens nya ägare Bonniers kan medverka till sportjournalistiken i allmänhet och lokaljournalistiken i synnerhet kan lyftas några nödvändiga nivåer i de två ångermanländska dagstidningarna.

I min värld finns det bara en väg att gå: större, redaktionella resurser. Och då menar jag journalister som jobbar på fältet. Vare sig de är anställda eller frilansare.

De journalister som idag är knutna till Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda gör så gott de kan och många av dem är utomordentligt duktiga. Jag tänker bland andra på Katarina Östholm, Greger Flakierski, Anders Lidén och Per Hägglund.

Men ett starkt lag måste bestå av ett visst antal spelare, alldeles oavsett.

För att jämföra med fotboll: det räcker inte med en duktig målvakt, två gedigna mittbackar, ett spelgeni på mittfältet och en tung forward. Du måste ha sex spelare till.

Om du ska ge läsarna av Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda det dem har rätt till och vill ha, måste du ha fullt lag.

Oavsett om det handlar om papperstidningen eller webben.