Inga Britt Sparring på Svanö är en av utställarna i konstrundan Älv & Kust

1121
Mask tillverkad av återbruksmaterial av Inga Britt Sparring. Foto: Olof Wigren.
Annons

I morgon är det inte bara Kristi himmelsfärdsdag. Det är också årets konstrunda Älv & Kust, där sex konstnärer mellan Nyadal och Svanö ställer ut sina verk.

En av dem är Inga Britt Sparring på Svanö som har sin utställning i Minnen i vinden, på väg upp till Svanö IP.

Kasserade plastkorkar, totalettpappersrullar, torkat apelsinskal och plastskedar.

Inga Britt Sparring på Svanö har under större delen av sitt liv skapat fascinerande konstverk av återvunnet material.

Stora påskägg och mugghållare som man får på tågets Bistro blir till afrikainspirerade masker.

Av olika plastprodukter gör hon spännande insekter.

Små tygbitar sys ihop till färgsprakande kuddöverdrag och av färgat papper och tidningsurklipp får hon gamla stolar och pallar att bli unika.

– Jag är inte säker, men jag tror att jag började intressera mig för återvinning och vad man kan göra av det många betraktar som skräp och sopor redan när jag var ett litet barn.

– Min pappa hade ett glasmästeri i Stockholm och jag såg hur allt glas som blev över hamnade i en låda under hans arbetsbord, hämtades för att smälta och blev till nytt glas. Det inspirerade mig, säger I B som hon kallas.

Annons

Hon har genom åren varit involverad i massor av projekt för att påverka människor att ägna sig åt återvinning. Bland annat åkt ut till skolor, lett kurser, under sex–sju år haft en Re-Design-verkstad under Urkult i Näsåker och är också involverad i en återvinnings-syjunta på Folkets Hus här på Svanö.

– Men mest är jag hemma och skapar och låter kreativiteten flöda. Jag har a l d r i g tråkigt, det är ett som är säkert, skrattar hon.

En mångkulturell ”Ångermanlandsbrud” köptes av Kramfors kommuns kulturenhet och har fått en uppskattad plats på Biblioteket. Den är tillverkad av kartonger som stomme och dekorerad med allehanda återvunnet material.

Efter Älv & Kust ska hon ha en utställning av sina många, fantasifulla plastinsekter på Allsta Gård i Bjärtrå.

– Hans Nolén ska snickra speciella trälådor som de ska förvaras i. Det blir roligt, det är första gången jag är med om något sådant, säger I B.

Jag frågar om det inte skulle vara en idé att jobba för en permanent utställning av konstverk gjorda av återvunnet material. Någonstans i kommunen.

I–B behöver inte fundera länge, utan har länge burit på en sådan dröm.

– Det tror jag på, säger hon. Det ligger i tiden och kan bli en attraktion.

Hon är född och uppvuxen i Stockholm men flyttade till Svanö 1983.

– Jag och min man kände några av dem som grundade Korpberget och fastnade för miljön på Svanö.

– Vi startade caféet Bulletiken i gamla Konsum-lokalerna, gick med i kulturföreningen på ön och under en period jobbade jag som vikarierande bildlärare på dåvarande Herrskogsskolan. Men det var som fritidspedagog jag jobbade längst.

Inga Britt Sparring. Foto: Olof Wigren.

I B har varit drivande och delaktig i många kulturprojekt på ön och är fortfarande i allra högsta grad aktiv i sådana på olika sätt.

– Jag har så enormt roligt när jag får syssla med skapande och kultur. Mina bästa år var nog när jag gick tre år på konstlinjen på Ålsta Folkhögskola för 30 år sedan. Jag målade och jobbade med grafik och levde i en dröm.

Numera ägnar hon sig mest åt återvinningskonst och broderi som hon kallar för ”graffiti-broderi”. Och detta med stark passion.

– Konsten, miljöfrågor och att jobba för ett rättvist och mångkulturellt samhälle driver mig lika mycket som förr, säger Inga Britt Sparring.

FOTNOT: De övriga konstnärerna som medverkar i konstrundan Älv & Kust är Anna Norvell, Sandöverken, Solveig Nordlund, Ry, Ulla Rasmussen, Ramvik, Tomas Skimutis, Ramvik och Eva Nordangård, Svanö.