Hollywood–skådespelaren Matias Varela och hans familj har köpt Tolfhamn i Näske

8070
Matias Varela, blivande Näskebo. Foto: Privat.
Annons

Matias Varela är en av Sveriges mest kända skådespelare, efter roller i Snabba Cash–trilogin, serien Narcos och filmen 438 dagar om journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Sju månader om året filmar han utomlands. Nu har han och hans familj köpt Tolfhamn i Näske.

– Vi ser Tolfhamn som vårt paradis och det kommer att bli en ren välsignelse att få bo i ett område med hav och natur som grannar, säger Matias.

Han är född och uppvuxen i Stockholm och debuterade som skådespelare i TV4–såpan Nya tider för tjugo år sedan. Det stora genombrottet fick han i rollen som Jorge Salinas i filmatiseringen av Jens Lapidus böcker; Snabba Cash, Snabba Cash II och Snabba Cash – Livet deluxe. Det gav honom internationell uppmärksamhet och uppdrag i Hollywood. Det första var i Point Break och rollen i serien Narcos på Netflix ökade på hans status ytterligare.

Senast var han aktuell i TV–serien Fartblinda och filmen 438 dagar.

Matias Varela i filmen 438 dagar. Foto: SF.

– Nu filmar jag i Spanien för en tv–serie och jag har även en roll i mästerregissören Ridley Scotts gigantiska serieproduktion som ska få premiär på HBO framöver. Vi är upp till 1 000 personer involverade samtidigt vissa dagar, vilket gör att man verkligen kan se filmandet som en lagsport, säger Matias.

Med ett periodvis hektiskt filmschema utomlands är Matias mån om att tillbringa så mycket som möjligt av sin lediga tid med sin sambo Daniella Kjell och deras två söner.

– Just nu bor vi mitt på Söder i Stockholm men eftersom jag inte längre är verksam så mycket i Stockholm, skulle vi kunna bo i princip vart som helst. Och när vi fick veta att Tolfhamn var till salu, kändes det precis som det ställe där vi skulle älska att ha vår bas, förklarar Matias.

Annons

Daniella är från Örnsköldsvik, hennes föräldrar bor i Gullänget.

– Vi har sökt ett tag efter ett passande sommarhus i Örnsköldsvik men med Tolfhamn ser vi någonting mer än det. Egentligen har vi köpt två fastigheter intill varandra med sammanlagt fem byggnader och planen är att rusta och renovera så att vi kan bo i ett av husen – ett vitt intill Tolfhamn – och sedan ta resterande jobb allt eftersom.

– Vi hart redan hantverkare som är igång med renoveringen av det vita huset och jag vill också kunna göra mycket jobb själv. Jag tycker om att jobba med händerna, säger en entusiastisk Matias.

Norrland, Höga Kusten, Näske, Skuleskogens nationalpark som finns praktiskt taget inpå knuten, havet och den lantliga miljön beskriver han som enastående.

– Jag har rest mycket i mitt jobb och sett många fantastiska platser men ingen så vacker som Tolfhamn, som vi dessutom har så stora möjligheter att sätta vår egen prägel på.

Matias har satt sig in i historien om Tolfhamn och tidigare ägaren, konstnären Malte Nyberg XII, och redan lärt känna flera av dem som bor i byn.

– Vi känner oss enormt väl emottagna och välkomna. Att som medelålders man – ”jag fyller ju fyrtio till sommaren” – få köpa det här stället är ren och skär lycka. Att ge sig ut och vandra i naturen, åka skidor på längden och utför, köra skoter, bada, ta båten ut i skärgården… det är livskvalitet. Vi får bo där husen inte står tätt och bortom stress och larm.

– Det är det vi behöver mest av allt, både för oss och våra barn.

Tolfhamn får nu en ny era. Foto: Stefan Andersson.

Stefan Andersson är ordförande i Näske Byaförening och en av dem som jobbade för att göra Tolfhamn till ett kulturellt centrum. När det inte blev verklighet, ser han det mycket positivt att fastigheten förvärvats av en ägare som vill ge den kärlek och omsorg.

– Tolfhamn och den verksamhet som tidigare ägare, konstnären Malte Nyberg stod för, har varit betydelsefull för Näske under lång tid. Efter hans frånfälle 2013 köptes fastigheten av Örnsköldsviks kommun med avsikt att i samarbete med olika föreningar, renovera och vidareutveckla fastigheten som ett mera publikt hus och med fortsatt inriktning på kultur, skapande och boende.

– Trots intensivt arbete från många intressenter under flera år har projektet inte lyckats gå i mål. Huset har under tiden stått obebott och naturligtvis naggats av väder och vind.

– Att nu Matias Varelas familj tar över ägandet, ser vi många i byn som mycket glädjande. Vi kommer nu att kunna följa husets utveckling vidare in i framtiden som ett hus fullt av liv igen. Så vi hälsar familjen välkommen till Näske med ett varmt lycka till, med Näskes landmärke, Tolfhamn, säger Stefan Andersson.

Matias Varela förklarar att han och familjen vill flytta till Tolfhamn så snart som möjligt.

– Och till sommaren ska vi ha en stor fest för alla som bor i Näske, när vi fått ordning på trädgården.