Höga Kustens Teaterförening repeterar inför premiär på Bo R Holmberg-pjäs efter midsommar

1640
Foto: Sarita Sandström.
Annons

– Den här uppsättningen är så nära professionell nivå som en amatörensemble kan komma.

Det är Robert Sandström som säger det och han syftar på Höga Kustens Teaterförening, som just nu repeterar Bo R Holmbergs ”De kom från havet – Skulerövarnas sista färd”. Den har premiär den 27 juni och spelas fram till 7 juli, vid åtta olika tillfällen, på Nätra Hembygdsgård i Bjästa.

– Vi hade kollationering i februari, därefter har vi träffats regelbundet och så här nära premiären repeterar vi fyra till sex gånger i veckan, säger Robert som assisterar regissören Iso Porovic.

Denna nya uppsättning är en fortsättning på ”Rövarna i Skuleberget”, som spelades åren 2006 till 2010 vid foten av Skuleberget. Men den kan ses med full behållning även av dem som inte såg den första.

Robert Sandström (t v) och Bo R Holmberg. Foto: Sarita Sandström.

– Vi hade tänkt ta upp pjäsen igen, men när vi nu för ett tag bytt spelplats från scenen vid Skuleberget till Nätra hembygdsgård, har vi kommit på att det inte är så lämpligt. Rövarna i Skuleberget hör ihop med själva berget! Men tänk om det var så att inte alla rövare omkom på Mjältön? Tänk om det var så att två överlevde – och nu beger sig till andra trakter, till havet, till Älgön och till Nätra ..? skriver teaterföreningen själv och fortsätter:

– Jo, det blev en ny pjäs, ett slags fortsättning på den förra. En berättelse om två rövare, om en by i Nätra långt tillbaka i tiden. Och om en grupp starka kvinnor – jo, byn är faktiskt ett matriarkat – som står beredda att ta itu med några skräckinjagande rövare.

Foto: Sarita Sandström.

Robert Sandström förklarar att man denna gång inte använder sig av några statister men att totalt 20-22 skådespelare från hela Ångermanland deltar.

– Sedan tillkommer scenarbetare, kostymör, ljudtekniker, sufflös… totalt handlar det om cirka 30 personer som är involverade i det här.

Annons

Samarbetet mellan Bo R Holmberg, Iso Popovic och de lokala amatörskådespelarna är grundmurat och har pågått i flera år.

– Vi är ett bra team, väl inkört, som har både roligt ihop och ställer krav på varandra. Och jag tror som sagt att den här uppsättningen kommer att bli mycket bra. Vi kommer i alla fall att göra allt vi kan för att den ska bli det, säger Robert Sandström.

Biljettförsäljningen har startat.

Foto: Sarita Sandström.