Grillat i Imnäs. En charmig upplevelse med barbeque i toppklass.

2012
Grillbricka á la Grillat i Imnäs. Foto: Olof Wigren.
Annons

Vem kommer på idén att öppna en restaurang i en by på landsbygden med 25-talet invånare? Praktiskt taget i ingenstans.

Jo, en elektriker i Imnäs med passion för barbeque och som dessutom fick familjen med sig i projektet.

Christer Karlsson, hans fru och två söner har på bara något år gjort att långt fler än vanligt trafikerar grusvägen en och en halv mil från Ramsele, för att njuta av barbeque-rätter, tillagade med tålamodet och noggrannheten hos en hängiven fantast och med känsla för både service och finess.

Jag har ätit mycket grillat i mina dagar.  På restauranger som är kända för att vara mästerliga på att få till det bra. Som Grill i Stockholm. Ja, jag anser mig vara en hyfsad grillkock själv.

Men jag har sällan eller aldrig ätit så gott kött som på Grillat i Imnäs.

Foto: Olof Wigren.

Jag förstår varför restaurangen snabbt blivit så populär, varför så många kommer tillbaka ofta, hur det spridit sig över hela Sollefteå kommun och Höga Kusten att i Imnäs serveras det förnämlig barbeque och dessutom i en miljö som är svårartat charmig.

Du sitter på en uteservering ihopbyggd med en loge, med utsikt över Fjällsjöälven, gröna ängar, betande kor och skog. Du befinner dig helt enkelt i en tvättäkta idyll, i lugnet, men ändå omgiven av människor. För nästan varje gång Grillat i Imnäs har öppet – en period på sommaren, helger på hösten och även några dagar vid jultid – är det fullsatt.

Den sommarkväll vi är där, kommer det folk från alla håll. I bilar, från gårdar i närheten, på stigar. Barnfamiljer, ungdomsgäng, par, äldre.

Annons

De kommer för att uppleva någonting annorlunda och de blir inte besvikna.

Foto: Olof Wigren.

Vi äter en grillbricka med fyra sorters kött som är generöst tilltagen och där allt smakar så som man vill att grillat s k a smaka men som man så sällan får sig till livs.

Det är helt enkelt suveränt.

Foto: Olof Wigren.

En stor smakupplevelse på skönaste vischan är vad du får och i det Höga Kusten som jobbar för att bli en smakdestination är Grillat i Imnäs en av de finaste pärlorna.

Det är äkta, det är unikt och det är oväntat.

Jag ger en applåd och gör tummen upp och rekommenderar ett besök till byn där elektrikern Karlsson och hans familj har en liten restaurang som slår en med häpnad.

Om jag bott närmre hade jag varit stammis. Det kan jag lova.

Christer Karlssons smoker i Imnäs. Foto: Olof Wigren.

FOTNOT: Barbeque är ett sätt att tillaga mat på. Till skillnad från grillning, som använder strålningsvärmen för att tillaga maten, utnyttjar barbequen indirekt värme för att under en längre tid med lägre värme anrätta kött, fågel och grönsaker. För att smaksätta det man tillagar kan man marinera, gnida in maten i en kryddblanding (rub), samt pensla maten under tillagningen med en penslingssås (mop). Särpräglande är även att man använder olika slags träslag (till exempel hickory, al, äpple etc) för att med hjälp av rök smaksätta det man tillagar. Det traditionella sättet är att använda en smoker, som består av två utrymmen – ett för att elda och generera rök, ett för att tillaga maten. Utrymmena är förbundna med varandra och temperaturen (som skall vara runt 125 grader) i smokern regleras med ett spjäll. Tillagningstiden kan variera mellan 1 och 12 timmar, beroende på hur stora köttstycken som ska tillagas. Källa: Wikipedia.