Grannsamverkan mot brott avskräcker tjuven

1156
Annons

Det är svårt att förhindra inbrott. En tjuv som vill in hittar nästan alltid ett sätt att göra det på. Men: du kan skaffa ett bra larm för att avskräcka från inbrott.

Ett annat och ännu effektivare sätt att förebygga inbrott är att satsa på grannsamverkan.

Visste du att var tredje person drabbas av inbrott? Och att de flesta faktiskt begås på dagtid?

Bra larm, lås och säkerhetsdörrar är några åtgärder som minskar risken att någon tar sig in i ditt hus eller lägenhet oinbjuden.

Åtgärder som nämnts kan också förändra premien på din hemförsäkring eller göra så att självrisken slopas. Kolla upp villkoren med ditt försäkringsbolag.

Ett modernt larm har både sensorer för inbrott, kameraövervakning och branddetektorer. De kan också styras och kontrolleras via en app för smartphones.

Att sätta upp en skylt om LARM räcker inte för att hålla tjuven borta. Särskilt inte om lappen är köpt på nätet eller i en butik och något larm i själva verket inte är installerat. En erfaren inbrottstjuv avslöjar den bluffen direkt.

Har du däremot ett bra larm är kombinationen med en skylt att rekommendera. Skyltarnas äkthet har effekt.

Annons

Men grannsamverkan är ändå det som fungerar allra bäst.

Det visar oberoende undersökningar.

Tjuvar ogillar områden där det är mycket folk i rörelse. Särskilt om personerna som rör sig där, skriver upp registreringsnummer på bilar och misstänkta iakttagelser.

Enligt BRÅ, Brottsförebyggande Rådet, minskar risken för inbrott med 26 procent när grannsamverkan sker i samarbete med lokal polis.

I en artikel i Smålands–Tidningen uttalar sig polisinspektör Peter Viveland, som är kontaktperson för grannsamverkan i fyra kommuner:

– Det är vetenskapligt bevisat att antalet inbrott sjunker i områden med grannsamverkan och det handlar mycket om att vara vaksamma. Även andra sorts stölder och skadegörelse minskar. Dessutom är det ingenting som är komplicerat. Eldsjälar håller igång grupper och vidareförmedlar informationen som jag skickar dem med statistik, tips och råd om att förebygga brott.

Grannsamverkan mot brott kommer ifrån USA där den utvecklades för över 50 år sedan. I USA bor 40 procent av befolkningen i områden med grannsamverkan. För Storbritannien gäller för närvarande 25 procent.

Ett alternativ eller komplement till grannsamverkan mot brott är områdesbevakning, där övervakningsföretag med personal som vid behov har hund regelbundet rör sig i ett område och kan vidta åtgärder när ovälkomna besökare påträffas.