Gösta Johansson från Svanö Krumelursällskapets tredje hederskrumelur

413
Gösta Johansson. Foto: Olof Wigren.
Annons

Gösta Johansson från Svanö har av Krumelursällskapet utsetts till hederskrumelur. Detta för att han i åratal spelat egna kohornsserenader vid Ångermanälven, från tidig vår till sen höst.

Johansson är den förste lokale mottagaren av utmärkelsen och den tredje hittills. Tidigare har även grafikern Jan Stenmark, Stockholm, och sångaren och komikern Ronny Eriksson, Piteå, blivit hederskrumelurer.

Gösta Johansson överraskades av Krumelursällskapet på Svanö Folkets hus på söndagskvällen, under ett arrangemang där inbjudna gäster berättade minnen av Rolf Tourd och 35–årsjubilerande Great Hansson spelade.

Great Hansson på Svanö folkets hus under söndagskvällen. Foto: Olof Wigren.

– Jag blev mycket överraskad men också mycket glad, sa en rörd Gösta Johansson.

Krumelursällskapets oanständige sekreterare Olof Wigren förklarar att det känns bra med en lokal mottagare efter två nationella.

– Och Gösta Johansson är väl förtjänt av detta. Han har under många år gjort någonting helt unikt och som är enormt uppskattat av många, både på Svanö och på andra sidan Svanösundet.

Här är Krumelursällskapets motivering till utnämnandet av Gösta Johansson som hederskrumelur #3:

”En kvällsvandrare trodde att det var vår herre som spred drömska toner genom dimman i Svanösundet. Andra har fascinerats av de unika melodierna från älven vid solnedgången. Ingen som har lyssnat på kvällsserenaderna, spelade på kohorn och ibland från en roddbåt, har funnit dem annat än ljuvliga och smått magiska. I årtionden har mannen i det sista huset på Sågverksvägen komponerat nya signaturer för Svanö, från vår till höst. En kulturgärning med hög trivselfaktor och ett bevis för lika stor musikalitet som bedårande originalitet.”

Annons

Söndagskvällen på Svanö Folkets hus inleddes med en berättarstund om Rolf Tourd och Mari–Anne Condé, verksamma i Ådalen åren 1954–84 och under många år med Svanögården som utgångspunkt.

Inbjudna gästerna E Mikael Norberg, Gudrun Forsberg, Fredrik Larsson och Åke Näsholm drog ned applåder och framkallade skratt med sina minnen.

Och Åke Näsholm avslutade berättarstunden med att sjunga Svanös nationalsång som han skrev till Republik Svanön och Rolf Tourd på 70–talet.

2021 skulle Rolf Tourd – som avledd strax före nyår 1999 – ha fyllt 100 år. Då är det meningen att det ska bli en bok om honom, Mari–Anne Condé och deras tid i Ådalen.

Svanö saknar sedan en tid ortskylt vid infarten. Under söndagskvällen visades ny skylt upp, utformad och tillverkad av Fredrik Larsson, ordförande i Svanö Folkets hus-förening, efter en idé av Olof Wigren.
– Man kan inte utse något till reservat hur som helst men en reservoar går bra. Och Svanö, med nästan 15 föreningar på cirka 80 bofasta invånare, är som en kulturreservoar, redo att tappas på det man önskar när som helst.