Fredrik Forsberg förverkligar sin dröm tillsammans med Perfect Plan

1619
Rockern Fredrik Forsberg. Foto: P–O Sedin.
Annons

Du drömmer om ett skivkontrakt och att spela på stora scener.

För de flesta musiker stannar det där, som en ouppnåelig dröm.

Men för snart 43–årige fyrabarnspappan Fredrik Forsberg från Bjästa och hans band Perfect Plan, har drömmen blivit sann.

När Fredrik var sju år fick han ett trumset att utforska.

– Pappa var trummis i dansbandet Mats–Tommys under många år och när han lade av fick jag ta över hans trummor. Jag fastnade direkt, säger Fredrik som är ren ocker med rakat huvud, långt pipskägg och tatueringar, men lika snäll och omtänksam som han ser tuff och hård ut.

Med trummorna tog Fredrik vägen via den kommunala musikskolan studier på Musikgymnasiet i Härnösand, till olika bandkonstellationer och spelningar.

– Vi gjorde åtta år med Mammas Salonger på Restaurang Mammamia inne i stan och jag har i perioder varit en del av coverpartybandet Pink Hink under många år.

Åren 1995–2000 var han fast medlem i dansbandet Vagabond.

Annons

– Sedan har jag spelat själv på fester, bröllop och begravningar och tillsammans med Patrik Forslund från Pink Hink.

Musiken har alltid haft sin givna och stora plats i Fredriks vardag.

– Trummor är mitt huvudinstrument men jag kan även spela gitarr och piano hjälpligt.

2014 startade Fredrik, sångaren Kent Hilli, gitarristen Rolf Nordström, keyboardisten Leif Ehlin och basisten P–O Sedin ett nytt band.

De började skriva egna låtar och repa. Via olika vägar letade sig en demo fram till rätt personer och saker hände.

I fjol fick Perfect Plan skivkontrakt med det internationella skivbolaget Frontiers Record och på det bolaget släppte man den 20 april sitt första album ”All rise”. Det finns på alla streamingtjänster, cd och på vinyl.

– Det här med vinyl är sjukt roligt, säger Fredrik. Mina egna förebilder är band som bland andra Gotthard, FM och Europe. Flera av de band jag lyssnat mest på ligger på samma bolag som Perfect Plan, vilket nästan är svårt att ta in.

Den 29 april delade Fredrik & Co också samma scen som en handfull av dem, när de spelade på en av Europas största musikfestivaler för AOR och hårdrock utanför Milano i Italien.

– Vad som sen sker, ja, det vet vi inte riktigt. Allt beror på bemötandet på både plattan och de spelningar vi kommer att göra.

Fredrik inser att det är få som når två stora mål – skivbolagskontakt och internationell skivlansering – när de kommit en bit in i medelåldern.

– Av killarna i bandet är jag den yngste. Vi har hållit på länge allihopa och så får vi uppleva det här nu. Det är en konstig, upprymd känsla.

– Samtidigt är jag lite glad för att det här sker nu och inte när vi var yngre. Det är nog lätt att skeva iväg och inte ha balans på saker, om man är 20–25 år och erbjuds den här möjligheten Nu står vi med fötterna på jorden och är mer sansade.

För Fredrik – som jobbar som mediesäljare på Ågrenshuset och bor med sin sambo, hennes son och varannan vecka med sina egna fyra barn från ett tidigare förhållande i ett hus i Bjästa – gäller det även att förena musikkarriären med ett ”vanligt jobb” och familjeliv.

– Jag har alltid haft svårt att säga nej, mest för att inte göra folk besvikna. Men sista halvåret har jag dragit ned på spelandet utanför Perfect Plan för att inte bli splittrad.

Det blir i snitt ändå en spelning i veckan i någon form och repande med bandet hemma i det egna, till replokal omgjorda garaget. Det är också där som en av tre videor till Perfect Plans första singlar spelats in, som sedan redigerats och fått effekter pålagda av en kille i USA.

– De blev jävligt fräsiga, säger Fredrik.

Vid passerade fyrtio är han nu inne i en fas i livet där han hoppat på ett tåg som har en oklar destination.

– Men, som sagt, jag väljer att njuta av nuet och är ganska stabil som person. Perfect Plan är ett äventyr men hittills inget som vänt upp och ned på allting. Jag tror jag kan prata för alla fem i bandet, när jag säger att vi tar det som det kommer och håller oss på jorden.

Det underlättas, för Fredriks del i alla fall, av att han på kontorstid säljer annonser till bland annat kransortstidningarna Collage Nätra och Anundsjö–Aktuellt. Lokalt och småskaligt. Långt ifrån stora scener och skivsläpp på olika kontintenter.