Feelgood-festival i Docksta – och alla är med på sina egna villkor

3290
Foto: Nils Bjuggstam.
Annons

Tänk dig att göra yoga, meditera och dansa. Tänk dig att göra det tillsammans med andra, äta vegetarisk mat, lagad av en skicklig kock, och att göra skogsvandringar i ett av Höga Kustens mest inbjudande områden.

Då har du en bra bild av vad Feelgood–festivalen i Skuleberget den 21–23 september handlar om. I grova drag.

Madelene Sundberg från Örnsköldsvik är arrangör och har två event bakom sig av mindre format.

Hon är född och uppvuxen i Ångermanlands nordligaste kommun, flyttade sedan till Umeå, bodde en period i Åre men är sedan några år tillbaka återbördad till Örnsköldsvik.

– Jag fann kärleken där när det var dags att bilda familj, säger hon.

Med åren har hon ägnat sig en hel del åt bland annat yoga och känt hur det både stärkt henne och rensat ut stress.

– Därför vill jag att fler ska kunna upptäcka fördelarna med både det och andra metoder för att må bra. Det är därför jag kallar det för en Feelgood–festival.

Dessutom är hon noga med att poängtera att det inte kräver några som helst förkunskaper för att vara med.

Annons

– Alla är med på sina villkor. Det är helt okey att bara betrakta, välja det man vill göra och ta in känslan av hur man kan uppleva lugnet och harmonin i en avslappnande och vacker miljö, säger Madelene.

Foto: Nils Bjuggstam.

Madelene har anlitat ett antal duktiga instruktörer för att varje pass ska hålla så hög klass som möjligt.

I festivalprogrammet hittar man bland annat yoga med Ulrika Sundqvist,
Saddhana med Johanna Cederstam – ett långt, mjukt kundalini yoga–pass för axlar, nacke och rygg följt av en timme av aquarian sadhana mantras –, dans med Linda Näslund, vandring och meditation med Susanne Oden samt gongmassage soundhealing.

– Det blir också föreläsningar och utrymme för att utforska naturen kring Skuleberget. Min ambition är att man ska göra nya upptäckter, finna ro och förhoppningsvis hitta mer av sådant som kan hjälpa en till en mindre stresspåfrestande vardag, säger Madelene.

Ett annat syfte är att skapa en mötesplats för människor med liknande behov och intressen.

– Jag har varit på olika retreater på Ängsbacka i södra Sverige som har varit fantastiska, men det har slagit mig att varför ska man behöva åka så långt för att få vara med om något sånt? När vi har Höga Kusten och alla förutsättningar som finns för att åstadkomma något liknande här.

Feelgood–festivalen kommer att använda sig av Bygdegården i Vibyggerå och även FriluftsByn som ligger tvärs över vägen.

– Om det går som jag tänkt blir det här starten på någonting som kan växa och bli större för varje år, säger Madelene Sundberg.

Madelene Sundberg. Foto: Olof Wigren.