Fansen tydliga inför ÖFK:s årsmöte: ”Förtroendet för klubben måste återskapas”

422
Östersunds klack Falkarna. Foto: Tobias Nykänen/BILDBYRÅN.
Annons

Östersunds FK har alltsedan klubben gjorde debut i Allsvenskan 2016 varit ett rubrikernas lag i svensk fotboll.

Först för bedriften att vinna Svenska Cupen och därefter gå till slutspel i Europa League. Sedan för alla turer kring förre ordföranden Daniel Kindberg och den svaga ekonomi som i fjol så när kostat klubben en plats i Allsvenskan.

Nu riktas ett stort intresse mot årsmötet den 12 mars.

Hela den nuvarande styrelsen har meddelat att den avgår och ekonomin fortsätter att vara en het potatis.

Bokslutet för 2019 visar ett minus på 40,7 miljoner kronor. Det gör att man måste ha fram 20–25 miljoner kronor innan sommaren, för att undvika konkurs.

Lennart Ivarsson gick in som vd för att städa upp, men har fått kritik för att för lite har gjorts. Samtidigt har ÖFK lånat pengar av bolag som tidigare ägts av Daniel Kindberg.

Östersunds tidigare ordförande Daniel Kindberg. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Joacim Castberg är medlem i supporterklubben Falkarna:

– Det viktigaste inför årsmötet är att föreningen får en helt ny styrelse som kan ingjuta förtroende hos medlemmar och sponsorer. Ett förtroende som idag är rejält sargat.

Annons

Samtidigt, menar han, måste den nya styrelsen ha rätt kompetenser för att driva klubben, med en nödvändigt total distans från Daniel Kindberg.

– Det är det som är det viktigaste beslutet för framtiden. Det tillsammans med att behålla klubbens identitet.

– Vi ska vara eljest, vi ska jobba med kulturen, vi ska ta hand om människor på ett bra sätt. Det är viktigt att vi inte glömmer det som faktiskt är klubbens hjärta.

Castberg fortsätter:

– Det kommer krävas otroligt mycket av den nya styrelsen. Dels måste förtroendet återskapas mot alla parter men sen kommer det vara oerhört tufft med den ekonomiska biten samt att få organisationen att kunna rulla på, trots en rejält kapad budget.

– Om ÖFK inte lyckas säljas ett par spelare otroligt dyrt under det närmaste året tror jag vi har flera tuffa år framför oss innan vi kan känna oss helt trygga.

Nu är det frågan om Östersunds FK:sd nya styrelse kan jobba långsiktigt och fatta tuffa beslut.

– Det krav vi fans ställer är väl att det är en styrelse vi tror på och kan ha förtroende på. Sen att vi kan återuppta en tät relation och ha ett bra samarbete igen, säger Joacim Castberg.

Valberedningen har nominerat följande nya styrelseledamöter och väntar på svar från en kvinna dessutom: Mathias Rasteby (ordförande), Tom Pripp, Teddy Myhr, Lars–Olof Andersson , Petter Jakobsson och Robert Sundqvist.

Östersunds FK inleder den allsvenska säsongen hemma mot Mjällby den 5 april.

Östersunds Simon Kroon jublar med lagkamrater under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Östersund och Gais den 29 Februari 2020 i Östersund.
Foto: Johan Axelsson/BILDBYRÅN.