En Europakarta från 1896 – fantastiskt välbehållen och mycket intressant.

787
Annons

Det var min gamle vän Lars-Åke ”Slägga” Berglund i Ramsås som ringde i början av sommaren. Han och hans sambo Birgitta Arnqvist driver Blå Porten, en mycket bra antikaffär och loppis i Älandsbro, och nu hade han något som han trodde skulle intressera mig.

Och det gjorde det.

Du ser den här ovan:

En Europakarta från 1896.

Den gavs ut av Hernösands-posten och troligen som en prenumerationsbonus eller någonting du fick köpa till förmånligt pris som prenumerant.

Kartan hade fantastiskt nog hållit ihop under alla dessa år och hade bara några små revor i hörnen.

Jag köpte den och lät Ragnar Forsberg på Galleri Ängerö i Kramfors rama in den och ge den ett bra skydd. Han använde reflexfritt plexiglas i stället för vanligt glas för att den inte skulle bli hiskeligt tung.

Sedan i juli hänger den vackra Europakartan i köket här hemma i Svanö. Jag studerar den vanligtvis flera gånger om dagen. Och noterar varje gång hur mycket som förändrats i Europa på 122 år.

Annons

Intressant är också att se hur dåtidens fartyg färdades, både inom Europa och till andra delar av världen. Fartygslinjerna är nämligen utmärkta på kartan.

Särskilt fascinerande är det att se linjerna mellan Göteborg och Amerika, enär så många svenskar sökte sig till Nordamerika vid tiden för när kartan trycktes.