En av Sveriges skickligaste knivmakare bor i Bredbyn

1265
Några av Peter Örjeheims mästerverk. Foto: Privat.
Annons

Det började som en hobby men har blivit till ett yrke.

Peter Örjeheim i Edet, Bredbyn, är knivmakare. En i absolut toppklass.

En yrkesman vars produkter älskas av mästerkockar och folk med krav på högsta tänkbara kvalitet.

– Att jag har fått sälja till stjärnkockar och restauranger har bidragit till att jag numera har det här som mitt yrke. Det goda rykte har gett allt fler uppdrag.
Det var i början av 1990–talet som han började göra knivar.
– Jag hade varit intresserad av slöjd länge, min mamma lärde mig en hel del och jag hade gjort en del grejer i trä men det var via jakten som jag kom på att jag skulle göra en kniv. Den första blev en ganska enkel sak, men jag blev taggad att fortsätta.
Hans–Erik Forsén i Örnsköldsvik, erfaren knivmakare, kom att bli Peters mentor. Mentorn uppmuntrade Peter att ställa upp i en tävling med en av sina knivar – en brukskniv – och det blev seger direkt. I Nordiska Mästerskapet.
Året var 1995 och sedan dess har priserna blivit många. Däribland flera SM–tecken.
Fortfarande var dock knivmakeriet en hobby.
Först 2013 tog Peter beslutet att göra det till sin huvudsakliga sysselsättning.
– Det var inget lätt besluta att fatta men jag har aldrig ångrat mig, även om det var svårt att få riktigt god lönsamhet i början. Nu har jag fått ett namn som många känner till och det kommer in allt fler och större beställningar som gör att framtiden ser ljus ut.
Att skapa en riktigt bra kniv tar tid. Mycket tid.
– Mellan 20 och 40 timmar tar det, beroende på modell och utformning. Jag ska ju både etsa, gravera och slipa samt slut polera. Sedan är det ont om bra material så jag är noga med att inte slösa med det.
Peter tillverkar i regel 20 knivar i stöten, där det tar två veckor bara att skära ut bladen, eventuellt svetsa på lite extra, slipa och rikta. Sedan skickar han dem till härdning.
– Under tiden det sker gör jag skaften. Eggen slipar jag inte till förrän allra sist. Knivarna blir sylvassa och jag vill inte riskera att skära av mig fingrarna när jag jobbar tillverkningen.
Kunden får välja mellan läderskydd eller träskydd.
Han arbetar för det mesta med nordiska material, till exempel älghorn, björk, sälg, rötad björk och rönnmasur i mycket hög klass. Peter använder även konstmaterial samt utländska träslag.
– Det finns så få äldre älgar idag, med rejäla kronor. De unga har ju bara ”cykelstyren” och de duger inte till att göra knivar av.
Nordiska träslag är mest efterfrågade. Sedan finns det dem som vill ha knivar av mammut också, alltså fossila betar som är över 40 000 år gamla. De är dyra men kuriosa. Fast det är ändå lätt att få tag i mammutbete.
Idag gör Peter i stort sett enbart kockknivar.
– Jag har fått en del specialbeställningar med exakta önskemål och har gjort så bra arbeten att fler hört av sig och på den vägen är det.
Daniel Berlin i Skåne, en av Sveriges absolut bästa kockar, är en bra kund till Peter och en strålande ambassadör för hans knivar.
– Daniel ringde mig för två år sedan och ville att jag skulle göra en kockkniv men även ett antal bordsknivar. Det blev en stor framgång och tack vare att Daniel marknadsfört dem, har jag fått sälja även till Australien, Nya Zeeland, Brasilien, Spanien och Nordamerika.
Den egna marknadsföringen sköter Peter via sociala medier.
– Jag har min hemsida och Facebook men det som fungerar bäst är Instagram.
Allt fler kockar väljer knivar från Peter Örjeheim.
– Det här är ett ensamjobb, ett hantverk som man måste lära sig från grunden. Jag kanske kommer att behöva någon som kan lära sig slipa köksknivar framöver, men just nu gör jag allt själv.
Vad kostar då en kniv, skapad av en mästare?
– Mellan 1 000 kr och 15 000 kr beroende på modell eller storlek. Då förstå du att det måste finnas rätt köpare.
– Jag tillverkar knivar åt alla människor, men först och främst till yrkesmän och kvinnor i kockyrket, säger han.
Kockarna är den bästa målgruppen. Mästerkockarna som vill jobba med de bästa knivarna. Dem som tillverkas i Edet, Bredbyn.

Annons