Eldrimner arrangerar mathantverksdag på Gårdsbutiken i Själand

1115
David Nilsson på Gårdsbutiken i Själand. Foto: Olof Wigren.
Annons

Mathantverk är en viktig faktor för det ökade intresset för måltidturism.

Höga Kusten är ett område som har som mål att bli en attraktiv matregion och

Eldrimner – nationellt resurscentrum för mathantverk – arrangerar den 10 maj en inspirations- och föreläsningsdag på Gårdsbutiken i Själand.

– Det blir roligt att ta emot så många mathantverkare här hos oss, säger David Nilsson på Gårdsbutiken som nått flera framgångar med sina olika produkter och dessutom för sjätte året finns med i White Guide.

Under mathantverksdagen i Själand kommer Eldrimner att informera om sin verksamhet, lokala mathantverkare kommer att berätta om sina företag – både företrädare för Gårdsbutiken och Kvarnå Trädgård – och mathantverk som en del i besöksnäringen får också sitt utrymme. Såväl Eva Jilkén från Leader Höga Kusten som Catarina Molitor Sjöberg från High Coast Destillery kommer att berätta om sina erfarenheter.

En utredning visar att besökare inom måltidsturism spenderar mer pengar än den genomsnittlige besökaren.

70 procent av dem vill också köpa med sig mat och dryck från besöksmålet.

Generellt blir mat och dryck allt viktigare för hur resenärerna upplever en destination.

Annons

Enligt TCI Research finns det 122 miljoner matintresserade resenärer enbart i Europa, så potentialen för Höga Kusten att locka både fler besökare och öka intäkter kopplade till matupplevelser och mathantverk är stor.

– En nyckel till framgång tror jag är ökat samarbete mellan mathantverkare och att hitta en bra lösning på logistiken, så att kunderna lätt kan få tag på det som de önskar.

– Jag tror att vi generellt också måste bli duktigare på att skapa fler kontakter med till exempel restauranger och se till att finnas hos restauranggrossisterna, säger David Nilsson.

Mathantverksdagen på Gårdsbutiken ska bidra till både inspiration och värdefulla kunskapsutbyten.

FOTNOT: Denna artikel har också varit publicerad i tidningen NORDSVERIGE.