Elda rätt för bäst effekt och minimal olycksrisk

1535
Använd bara torr ved när du eldar i spisen. Foto: Fotoakuten.
Annons

Höst– och vintertider är vedeldningstider. Det är bara att titta ut om kvällarna och se den rök som stiger ur skorstenarna.

Många eldar för ren uppvärmning. Andra för den rena mysfaktorns skull. Oavsett vilket är det bra att veta hur du ska göra för att elda rätt.

Grundregeln är: använd bara torr ved.

Varför?

Enkelt. Torr ved innehåller mycket mindre fukt och är effektivare, ger alltså bättre värme. Torr ved som eldas på rätt sätt ger ifrån sig en rök som är nästan genomskinlig medans fuktig ved luktar illa och röken som kommer ur skorstenen är markant vit eller mörk.

Ved av björk, ask, ek, bok, lönn och rönn är bästa. Barrved kan gnistra.

När du tänder på veden ska du inte använda tidningspapper för att elden ska få fart. Däremot tändkuber eller tändkuddar.

Ett vanligt misstag som görs är att lasta in mycket ved i kaminen eller öppenspisen. Dumt. En brasa behöver inte innehålla mer än 2,5-3 kg ved och den ska staplas så att det blir luftigt.

Annons

I en kamin ska luckan hållas på glänt när eldens tänds. Det kallas för startläge. Detta för att en eld i början behöver extra syre för att ta sig. Först efter cirka en kvart ska luckan stängas.

Brasan ska brinna och veden till bli en fin glödbädd innan du stoppar in mer ved. Och när du gör det, ta cirka 2 kilo åt gången. Se till så att brasan har en klar och öppen låga., om inte kan du justera med tilluft.

Låt elden slockna helt innan du tömmer kaminen eller öppenspisen på aska. Men lämna lite aska kvar.

När du tömmer askan ska du använda dig av ett plåtkärl, ingenting annat. Många bränder har startat när aska som inte varit helt kall tömts i plasthinkar eller ännu värre, påsar av papp.