Dockstaslippers – klassikern som blev modesko

1188
Bild ur "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".
Annons

Det var artisten Ronny Eriksson som döpte Dockstaslippers till världens mest offensiva skor. ”Man kan ju aldrig backa med dem.”

Dessa slippers som förr hade töntstämpel är numera modeskor.

En gång var det Norrlands största skofabrik.

Det kan inte Docksta Sko kalla sig längre.

Men deras klassiska slippers har överlevt i alla år och har under de senaste årtiondena utvecklats till en modesko, uppmärksammad även utomlands.

Ett tag betraktades det ärligt talat som lite av töntigt att gå omkring med slippers. Yngre människor såg dem som skor för gamla. I vissa lokala kretsar kallades de för ”pisstofflern”, eftersom det var vanligt att äldre män tog på sig dem när de skulle gå bakom knuten och slå en båge.

Men uppfattningen om Dockstaslippers förändrades ganska radikalt när de hamnade på kända människors fötter och fick kultstatus.

Jason ”Timbuktu” Diakité har haft dem i offentliga sammanhang, förre statsministern Carl Bildt likaså och Leif GW Persson har synts i slippers i både i Veckans Brott på SVT och annars.

Annons

För att inte tala om Robert Gustafsson som i filmen ”Hundråringen som klev ut genom fönstret och försvann” bar just ett par Dockstaslippers när han tog klivet.

Tillverkningen av slippers sker fortfarande som ett gediget hantverk.

Lädret, som är nubuck, stansas ut och sys ihop. Sedan sätts den så kallade nåtlingen på läst och sträcks, innan sulan sätts på och kanterna trimmas.

Faktum är att inte mycket skett i produktionsutförandet sedan 1923.

Skon görs för hand.

Det gör att ingen sko är exakt den andra lik.

Ännu en charm med ett par slippers från Docksta.

Klassikern som snart fyller 100 år.

En modern modell av Dockstaslippers. Foto: Olof Wigren.

FOTNOT: Läs mer om Dockstaslippers och Docksta Skofabrik på www.dockstasko.se