”Det är inte alltid så roligt att träna för att slippa bekymmer med kroppen, men det är avgjort mycket roligare än att ha ont”

1771
Leif Erlander vid Rygg–Akutens PowerPlate. Foto: Olof Wigren.
Annons

Besvär med rygg, nacke och axlar är några av de vanligaste anledningarna till att svenska folket söker hjälp av läkare, naprapater och andra specialister.

Bekymren kryper också allt längre ned i åldrarna.

Vad man kan göra åt det? Tja, det finns inga genvägar. Du måste träna regelbundet helt enkelt.

Leif Erlander är naprapat och driver Rygg–Akuten på LärKan i Kramfors tillsammans med Anki Larsson. Han har tagit hand om onda kroppar i många år och kan tyvärr konstatera att utvecklingen inte är positiv.

– Vi blir alltmer stillasittande – på jobbet, i skolan och på fritiden – och det gör att allt yngre personer kommer hit med problem, säger Leif.

Det ökade användandet av datorer och smartphones har bidragit till det.

– Kroppen är inte gjord för att vara så passiv som nutidsmänniskan generellt är. Det kommer att leda till svåra konsekvenser för landets sjukvård i ett längre perspektiv, när den ska ta hand om alla som har krånglande ryggar och nackar.

Att promenera, jogga, stretcha och styrketräna regelbundet är fyra sätt att förebygga rygg– och nackproblem.

Annons

– Men det är viktigt att man vet vad man gör och att man utgår från sin egen kropp och vilka behov man har, säger Leif som ger råd och träningsprogram till personer utifrån deras situation och mål.

– Det heter ofta att ”träning måste vara kul”. Jag hävdar att den inte alltid är det. Däremot är det kul att nå de mål man satt upp. Med motivation och rätt träning kan du göra din vardag enklare och mindre smärtsam.

Att öka sin rörlighet och stärka bålen påverkar kroppshållningen positivt och motverkar att man efterhand utvecklar felställningar och felaktiga rörelsemönster.

– Ryggkotorna är som en lång kedja där varje kota ska ha rörlighet för att inte diskarna mellan dem ska fara illa. Många, både yngre och äldre personer, har för svag muskulatur kring midjan och längs ryggen. Det orsakar många problem, säger Leif som även varnar för att stress och statisk arbetsställning är illa.

– På Rygg–Akuten jobbar vi mycket med rehabilitering och där använde vi oss ofta av PowerPlate, som är ett redskap som med vibrerar och som ger bra effekt i samband med olika stärkande rörelser och belastning på musklerna. PowerPlate är utmärkt när man ska stabilisera bålen till exempel.

Leif Erlander säger att det är till lika delar styrkan som rörligheten som avgör om du får problem med rygg eller nacke – eller kan uppnå en förbättring.

– Det är inte så roligt alla gånger att träna för att slippa bekymmer med kroppen, men det är avgjort mycket roligare än att ha ont.