Bred föreningssamverkan ska lyfta Graningebygden

967
Bakre raden fr v Anders Bylund, Pingstkyrkan i Graninge, ”Hacke” Näslund, Hela Sverige ska leva, Stefan Ohlsson, Graningebruks intresseförening, och Tommy Bergqvist, Graninge–Alliansen. Framför dem Rose–Marie Eliasson (t v) och Marie Ohlsson i Graninge Framtidsgrupp. Foto: Olof Wigren.
Annons

Ökad samverkan och en satsning på badplatsen.

Det är två av målen för föreningarna i Graningebygden.

– Vi vill att alla krafter ska samlas i en gemensam utvecklingsplan och det här är de två högst prioriterade frågorna, säger Marie Ohlsson, ordförande i Graninge Framtidsgrupp.

Den kväll jag besöker Graninge är det möte i Graningebyn, som är hjärtat i bygden. Representanter för olika föreningar är på plats liksom Hans–Erik ”Hacke” Näslund som hjälper till i arbetet med att skapa utvecklingsplanen.

– I våras samlade vi in synpunkter från alla invånare och att föreningarna ska samarbeta mer var ett återkommande önskemål. Därför har vi börjat med samverkansträffar som vi ska ha två gånger per termin, säger Rose–Marie Eliasson som också är med i framtidsgruppen.

Graninge–Alliansen och två församlingar är andra som deltar i samtalen om vad man vill åstadkomma i framtiden.

– Vi tycker att vi har mycket att vara stolta över. Kan vi göra mer för att lyfta olika verksamheter är det bäst att göra det tillsammans, och att göra allt i rätt ordning utifrån vad vi kommer fram till, säger Marie Ohlsson.

Badplatsen, som framtidsgruppen har ansvaret för, vill man göra ännu attraktivare.

Annons

– Den är jättefin och populär men det finns en del som kan förbättras och om vi gör det kommer det att både glädja dem som bor här och få fler utifrån att besöka den, tror Rose–Marie Eliasson.

Ett annat initiativ är att få till en förskola. Behovet är så pass stort att en sådan ska kunna bära sig.

– Den förra som fanns i Graninge lades ned för åtta, nio år sedan. Nu har vi många barn igen och det har gjort att vi har en dialog med Kulla Förskola i Österforse om att de ska starta en filial här.

– Vi ser mycket positivt på den lösningen, säger Marie Ohlsson.

Graningebyn, med äldreboende, restaurang, bibliotek och idrottssal, är enormt betydelsefull för Graninge. Den stod klar 1989 och drivs som intraprenad,

– Den är en naturlig mötesplats för många och eftersom det finns så mycket samlat under samma tak är det många människor som utnyttjar den, förklarar Rose–Marie Eliasson som framhåller att det finns någonting annat som startade samma år som Graningebyn och också fyller en viktig funktion:

Graninge Runt.

En tidning som utkommer med två nummer per år och uppges vara Sveriges mest spridda sockentidning.

– Vi är många som är involverade i den och den skildrar både nutid och dåtid, säger Rose–Marie Eliasson.

 

Snabbfrågor till Marie Ohlsson:

Vad är bäst med Graninge?

– Naturen, människorna och engagemanget

Nämn tre ord som kännetecknar bygden.

– Vackert, tryggt och drivkraft

Hur ser föreningslivet ut i bygden om fem år?

– Målet är att det fortsättningsvis ska finnas ett rikt föreningsliv, men det gör sig inte av sig själv. Det blir vad vi själva gör det till.

Vilka framtida möjligheter ser du för landsbygden?

– Det är bara fantasin, pengar och eventuell fibertillgång som begränsar. Allt är möjligt bara vi bestämmer oss.