Bob Dylan-upptäckaren Izzy Youngs svenska bibliotek finns nu på Mannaminne

1278
Pål Åberg med en replica av Bob Dylans första konsert, arrangerad av Izzy Young. Foto: Olof Wigren.
Annons

Han var mannen som arrangerade Bob Dylans första konsert. 1973 flyttade han till Sverige, startade Folklore Centrum på Wollmar Yxkullsgatan på Söder i Stockholm och blev med tiden nära vän till konstnären Anders Åberg i Nordingrå.

Den legendariske Izzy Young dog i februari, 90 år gammal.

Nu finns hans omfattande samling av svensk litteratur på Mannaminne i Häggvik.

1961 gjorde Bob Dylan sitt allra första, publika framträdande på Carnegie Hall i New York. Arrangören hette Israel Goodman Young men kallades aldrig annat än för Izzy.

Texten till en låt skriven av Bob Dylan 1962, tillägnad Izzy Youngs Folklore Centrum. Foto: Olof Wigren.

Izzy var en stor musik– och kulturpersonlighet som alltså bodde mer än halva sitt liv i Sverige.

– Han och pappa var samma andas barn, drevs av samma värderingar och Izzy var här på Mannaminne två gånger, berättar Anders Åbergs son Pål.

Foto: Olof Wigren.
Foto: Olof Wigren.

2010 invigde Izzy sin egen Izzy Young Bridge vid logen från Ön, som i sommar visat en utställning om Izzys sista år i livet av fotografen Marcus Adler.

Izzy Youngs Folklore Centrum i Stockholm var en svårdefinierad verksamhet.

Annons

Den var en mötesplats för musiker, kulturarbetare och i stort sett vem som helst med massor av litteratur, diskussioner och konserter.

Foto: Olof Wigren.
Foto: Olof Wigren.

– Under åren samlade Izzy på sig en stor samling av referensböcker om främst svensk och amerikansk folkmusik och efter hans död skänktes den svenska delen till Mannaminne, säger Annika Wångby Stattin, verksamhetschef på Mannaminne.

Allt material från Izzy Young ryms nu i hyllor överst i Biblioteket där också hans skrivbord, barberarstol – som han alltid satt i när han jobbade eller gav intervjuer – och klockan från Folklore Centrum.

Izzy Youngs favoritstol. Foto: Olof Wigren.

I flera av böckerna finns små noteringar på sidor eller på små lappar, gjorda av Izzy Young själv.

– Nu funderar vi på hur vi ska använda oss av den här skatten och framför allt är vi öppna för frivillig hjälp från sakkunniga för att registrera allting och göra materialet sökbart, säger Annika Wångby Stattin.

Izzy Young-biblioteket på Mannaminne. Foto: Olof Wigren.

Izzys dotter Philoméne Grandin har besökt Mannaminne flera gånger och fått en stark relation till platsen och världsarvsmuseet, som skapades av i första hand Anders Åberg under en mer än 35–årig process av kreativa och visionära flöden. Bob Dylans musik ofta fanns med i skapandet på ett eller annat sätt.

Anders Åberg fick aldrig träffa sin stora idol Bob Dylan men skickade honom vid ett tillfälle en miniatyr av Minoriteternas hus som finns på Mannaminne. Strax nedanför det ligger Biblioteket med Izzy Youngs samling. Och från Biblioteket kan man se ned till Izzy Young´s Bridge.

– Det finns alltså en slags förbindelse mellan Bob, Izzy och pappa, både andligt och här på Mannaminne, och det känns väldigt fint, säger Pål Åberg.

FOTNOT: Izzy Youngs samling av Bob Dylan–material såldes till The Bob Dylan Archive vid universitetet i Tulsa, USA.

Annika Wångby Stattin och Pål Åberg vid samlingen av Izzy Youngs litteratur på Mannaminne. Foto: Olof Wigren.