Att möblera smart i en liten lägenhet

2777
Foto: Instylehouse.
Annons

Att leva och bo på liten yta utan att det känns alltför trångt och rörigt har sina utmaningar.

Här kommer några råd för en etta med en liten hall – vanligt i storstäderna och i studentboenden – och där matplatsen ska rymmas inne i rummet.

– Det första du ska tänka på när det gäller små utrymmen är färgsättningen. Ljusa färger på väggar och tak gör att rummet upplevs större, det reflekterar dagsljuset och skapar rymdkänsla. Ljuset formar rummet. Blanda inte heller för många färger i ett litet rum. Några få nyanser i samma kulörskala, med något som bryter av på ett spännande sätt, ger en skön och behaglig känsla, säger inredningsexperten Ingmarie Bodén som grundade Inredningsskolan i Umeå.

För att få en bra funktion är det viktigt hur du placerar möblerna.

– Övermöblera inte! Få och nätta möbler gör rummet luftigt och lätt att röra sig i. Utnyttja hörnen maximalt så att du får en fri yta i mitten av rummet och använda bara möbler som du verkligen har användning av.

Stora soffgrupper och ärvda möblemang kan vara mycket skrymmande och i små lägenheter är det extra viktigt att du rensar ut alla onödiga och otympliga prylar!

Städningen underlättas om du har möbler som är försedda med hjul och lätt kan dras undan.

Vägghängda skåp och hyllor är bättre än de som står på ben.

Annons

– Använd speglar för att göra rummet visuellt större. En hel spegelvägg fördubblar den minsta lya. Har rummet små fönster med dåligt ljusinsläpp får du mera ljus med speglar som skickar reflexer runt rummet, säger Ingmarie.

I hallen kan garderoberna vara grunda, 40 cm istället för standard 60 cm, för att spara utrymme. Galgarna hängs på en utdragbar bygel på tvären. I hallen behöver du också en avställningsyta för att lägga ifrån dig nycklar och dagens post.

– Häng upp ett köksskåp som är 30 cm djupt och lägg en skiva av trä ovanpå så får du golvytan fri. Ovanför skåpet hänger du upp en spegel.

En stol att sitta på när du knyter skorna är alltid bra att ha. Den bästa lösningen i en trång hall är en klappstol, d v s en stol som skruvas fast i väggen och fälls ned som ett gammalt biosäte.

Ett vardagsrum som samtidigt ska fungera som sovrum och matplats kräver noggrann planering.

Alla hörn kan utnyttjas för funktioner eller förvaring av något slag, t ex hörnskåp, bokhyllor i vinkel eller med en arbetsskiva. Stora växter gör sig bäst i ett hörn, eftersom de är i vägen om de står vid en vägg.

– Ett sängskåp som ser ut som en garderob gör att sängplatsen döljs helt under dagen. En bäddsoffa är ett annat alternativ, men eftersom det kan kännas lite bökigt att bädda ihop den finns det en risk att den får stå obäddad hela dagen. Den bostaden känns inte bra att komma hem till.

Har du en hög takhöjd är ett inbyggt loft med trappa eller enkel stege ett bra sätt att ordna en avskiljd sovplats. Under den kan du rymma en arbetsplats eller en soffa.

– De flesta väljer ändå att använda en vanlig säng till sin sovplats, eftersom den lilla ettan förhoppningsvis ska bytas ut till något större så småningom. Vill du göra en rumsavgränsning mot sovplatsen kan du sätta upp en träpersienn, en rullgardin, ett draperi eller en vikskärm. En öppen bokhylla blir också bra och då får böckerna fungera som vägg, säger Ingmarie.

Vid matplatsen är ett slagbord den bästa lösningen, eftersom den tar liten plats till vardags och lätt kan göras större vid behov. Nätta klappstolar upphängda på väggen tas ned när det behövs extra sittplatser runt bordet.

– Som belysning vid bordet kan du ha en vägglampa med utdragbar arm, eller en lampa från taket som löper på en skena så att den kan flyttas när bordet görs större.

– Unna dig en skön sittplats. Övermöblera inte rummet med en massa onödiga sittplatser, när det kommer gäster kan klappstolarna användas. En liten soffa eller en stor generös fåtölj med en puff för fötterna räcker. En golvlampa med ljuset riktat nedåt ger dig ett bra ljus att läsa i. Om TV:n står på ett rullbord är det lätt att flytta fram den eller ställa den åt sidan. Avställningsbord för tekoppen, telefonen, fjärrkontroll m m är ett måste och här är ett satsbord en bra lösning.

Behöver du en arbetsplats för skrivarbete, sömnad eller annat som du vill kunna gömma undan kan du inreda en standardgarderob med ett skrivbord och flera hyllplan. Det finns också speciella arbetsmöbler att köpa för placering i hörn.

Sätt hyllor och knopplister högt uppe på väggarna där du förvarar pärmar, böcker, dukar, bruksföremål, prydnadsföremål mm. Du kan också göra en speciell vägg där du hänger upp dina fotografier och andra minnessaker i stället för att ha dem spridda runt i rummet.

– Rummet upplevs som mindre med stora pråliga gardinuppsättningar. Enkla raka längder i ljusa färger gör sig bäst när bostaden är liten. Lägg gärna en stor matta på golvet för att binda ihop möblerna. Sist – men inte minst, glöm inte de gröna växterna. De renar och fuktar luften samtidigt som de motverkar den känsla av instängdhet som lätt kan uppstå i små utrymmen, avslutar Ingmarie.